Geen uitgebreid geothermisch warmtenet dat Mol en Dessel verbindt
Het geothermische warmtenetwerk in Mol en Dessel krijgt niet de vorm en omvang zoals het eind november 2017 aan het grote publiek werd gepresenteerd. Dat besluiten de gemeentebesturen van Mol en Dessel na overleg de afgelopen weken met Vito en Fluvius. De geothermiecentrale in Donk levert op dit ogenblik onvoldoende vermogen om het uitgebreide netwerk te voeden. Beide gemeentebesturen blijven evenwel geloven in de toekomst van geothermie in de Kempen als duurzame energiebron. De vragen hoe, met welke omvang en volgens welke timing een geothermisch netwerk in onze gemeenten zal worden gerealiseerd, zijn evenwel nog niet te beantwoorden.
Het voorgestelde plan voor een geothermisch netwerk omvatte 30 kilometer aan ondergrondse buizen. Het netwerk - opgebouwd uit transport- en distributieleidingen - zou zowel richting Dessel als Mol in verschillende fasen worden uitgerold.
Volgens de aanvankelijke timing moest het volledige netwerk – inclusief de koppeling met de geothermiecentrale in Donk - tegen 2022 gerealiseerd zijn. Op dat moment zouden in totaal 2.000 appartementen, scholen, bedrijven, instellingen, woningen,… gevoed worden met warm water voor verwarming en sanitair.
De afgelopen weken bleken deze ambities niet meer realistisch te zijn. De derde geothermische boring van Vito op Donk levert niet de verwachte opbrengst, waardoor de geothermische centrale op dit ogenblik onvoldoende vermogen heeft om het volledige netwerk te voeden. Deze vaststelling heeft uiteraard een grote impact op het project.
Wat nu?
- Wie welke rol in de toekomst?
De bestaande plannen voor het uitgebreide netwerk dat Mol en Dessel zou omvatten, worden on-hold geplaatst. Alle betrokken partijen analyseren en onderzoeken de komende maanden welke rol ze in de toekomst blijven spelen voor de verdere ontwikkeling en toepassing van deze duurzame en veelbelovende technologie.
- Potentieel is bewezen
Vito bewijst met de geothermiecentrale dat de technologie werkt en heel wat toekomstpotentieel biedt voor de Kempen. De centrale zal - zo stelt Vito - voluit ingezet worden voor het voeden van de eigen gebouwen, de nabijgelegen Atoomwijk en de gebouwen van SCK-CEN.
- Tijdelijke aardgasinstallaties
Voor de tijdelijke aardgasinstallaties die in Mol (Rode-Kruislaan, Guido Gezellestraat, Schansstraat) en Dessel (verkaveling De Ark) bestaan of gerealiseerd worden in afwachting van de latere aansluiting op het geothermisch netwerk, bekijkt Fluvius met alle betrokken partijen hoe en op welke termijn we zullen overschakelen naar een duurzame energiebron.
Wil je op de hoogte blijven over de aanleg van het warmtenet, dan verwijzen we u graag door naar de website van Eandis.