Verbroedering met Hessisch Lichtenau

Op 2 oktober 1971 werd door ondertekening van een oorkonde de verbroedering tussen Dessel en Lichtenau, gelegen in de Duitse deelstaat Hessen, officieel bekrachtigd. Door de jaren heen hebben de overheden van beide gemeenten, inwoners en verenigingen ertoe bijgedragen om een goede samenwerking en hartelijke vriendschapsbanden tot stand te brengen.

Een apenbeet zorgt voor verbroedering

Aan de oorsprong van deze verbroedering ligt een romantisch verhaal. Matroos Helmut Riemenschneider had tijdens één van zijn reizen een aapje gekocht. Toen zijn schip aanlegde in de haven van Antwerpen kreeg hij een beet van het beestje. Hiervoor moest hij opgenomen worden in het ziekenhuis waar hij verpleegd werd door Rosa Van Hout, de dochter van de toenmalige burgemeester van Dessel, Jozef Van Hout. De vonk sloeg over tussen verpleegster en patiënt. Door de veelvuldige contacten tussen beide families kwamen er ook contacten met de burgemeester in Hessisch Lichtenau, Heinz Jünemann, wat dan weer leidde tot de verbroedering.

Jubileums vieren met de fiets

Bij de 20-jarige viering van de verbroedering, in 1991, werd de oorkonde opnieuw ondertekend door de burgemeesters Adolf Winter en Marc Blancquaert. Bij het 30-jarig jubileum, in 2001, was de eer aan de burgemeesters Jürgen Herwig en Michel Meeus en tijdens de 40-jarige viering waren burgemeesters Jürgen Herwig en Kris Van Dijck de ondertekenaars.

De laatste drie vieringen, in 1991, 2001 en 2011, werden steeds voorafgegaan door een fietstocht onder het motto: “Fahren für Europa”. De fietstochten van rond de 400 kilometer startten op een maandag in Dessel en eindigden op vrijdag in Hessisch Lichtenau. We kunnen ze gerust de paradepaardjes van de verbroedering noemen. Hopelijk mogen we in 2021 de vierde editie organiseren.

45 jaar verbroedering

Het 45-jarig verbroederingsjubileum van Dessel en Hessisch Lichtenau vond in 2016 plaats. Het werd in het weekend van 25 augustus op een gepaste wijze in Dessel gevierd. Hiervoor waren een vijftigtal vrienden van Lichtenau naar Dessel gekomen.

Op vrijdagvoormiddag stonden er een wandeling in natuurgebied “De Maat” en een bezoek aan de Sas 4-toren op het programma. ’s Namiddags genoot het gezelschap van een boottocht met “De Zander” op de Kempense kanalen.

Op zaterdag maakten de gasten beter kennis met Dessel en zijn omgeving aan boord van de “Zilvermeer Express”. Dessel Swingt ’s avonds was het hoogtepunt van het weekend. Er werd door de Lichtenauers met veel lof gesproken over wat ze hier te zien en te horen kregen.

Het feestweekend werd afgerond met een oecumenische dienst op zondag en een bezoek aan de vernieuwde gemeentelijke basisschool “De Kangoeroe”.

Ook scholen verbroederen

Op een bepaald moment ontstond het idee om jaarlijks de leerlingen van het zesde leerjaar (lagere school Dessel-Centrum en Dessel-Witgoor) een vijftal dagen een bezoek te laten brengen aan Hessisch Lichtenau. Al meer dan 20 jaar kunnen de Desselse kinderen dankzij dit mooie initiatief kennis maken met onze zustergemeenschap uit Hessisch Lichtenau.

Verbroederingscomité

Om de contacten tussen Dessel en Hessisch Lichtenau te regelen en te onderhouden, werd er langs beide zijden een comité opgericht. Sedert 2007 neemt Johan Wils het voorzitterschap waar van het Desselse comité.

Jaarlijks zijn er een tweetal ontmoetingen. Hier worden dan de opgebouwde vriendschapsbanden opnieuw aangehaald en nieuwe programma’s voor de komende jaren uitgewerkt.

Om de verbroedering te kunnen laten bestaan, is wat extra hulp mooi meegenomen. Heb je zelf ideeën voor nieuwe activiteiten, of wil je meewerken aan deze verbroedering, dan kan je je steeds aanmelden bij het comité. Voor meer informatie kan je je richten tot onderstaande personen:

Johan Wils
Voorzitter
Turnhoutsebaan 70A, Dessel
Tel. 0478 20 84 38 of 014 38 81 91
E-mail: Johanwils1@gmail.com

Helmut Riemenschneider
Coördinator fietstocht “Fahren für Europa”
Broekstraat 66, Dessel
Tel. 014 37 77 34
E-mail: de.vakantiefietser.vzw@skynet.be

of de bevoegde schepen Herman Minnen

Neem zeker eens een kijkje op www.hessisch-lichtenau.de