Dessel stopt met roken

Ooit al eens gedacht aan stoppen met roken? Dessel, Mol en Balen starten in 2017 een ambitieus project: we stoppen samen met roken. Els Bosch, coördinator van het project, werkt met verschillende tabakologen samen om onze gemeente rookvrij te maken. Els gelooft in de kracht van stoppen in groep, maar voorziet ook individuele begeleiding.

Het volledige traject bestaat uit twee delen: gedrag veranderen én nieuw gedrag behouden. “We werken met acht sessies, verspreid over drie à vier maanden. De eerste sessies leren we “rook”gewoontes te veranderen en goed voorbereid te zijn op de ‘stopdatum’, die rond de derde sessie al plaatsvindt. De resterende vijf sessies concentreren we ons op het volhouden van de nieuwe levensstijl. Na drie à vier maanden sta je veel sterker in je schoenen omdat je al ongetwijfeld moeilijke momenten hebt meegemaakt. Als je die zonder te roken kan doormaken, heb je een grote kans op een rookvrij leven.”

3 verschillende verslavingen Een rookverslaving is een verslaving op drie verschillende niveaus:

 • Lichaamsverslaving: Je lichaam is nicotineverslaafd. Zonder die nicotine krijg je ontwenningsverschijnselen (word je prikkelbaar, je kan je minder goed concentreren, …)
 • Gewoonteverslaving: Voor en na het werk, in de auto, bij een cocktail, …
 • Emotionele verslaving: Roken is een manier om met emoties om te gaan. Als je boos of verdrietig bent, ga je vaak meer roken. De sigaret betekent 5 minuten “ontspanning”.

Onafhankelijk worden De motivatie om te stoppen ligt voor iedereen anders, maar Els merkt toch vaak overeenkomsten. “Gezondheid staat hoog op het lijstje. Ook de angst om er een ernstig gezondheidsprobleem aan over te houden speelt vaak mee. Uiteraard wordt het financieel ook voor een groot aantal mensen te veel. Jonge ouders of grootouders willen graag een voorbeeld zijn voor de (klein)kinderen. Maar de meesten zijn de afhankelijkheid gewoon beu. ‘Heb ik nog genoeg sigaretten, heb ik vuur bij?’ ’’

In groep of individueel “Stoppen met roken kan in groep of individueel. Individueel kan het soms sneller gaan, maar in groep is het leuker, en kan je je identificeren met iemand anders. Je kan opkijken naar mensen die het iets beter doen, of mensen steunen waarbij het niet zo goed lukt… Van elkaars valkuilen leren is heel belangrijk, zo ben je beter voorbereid op de moeilijke momenten.”

Met of zonder hulpmiddel? Mensen met een lichamelijke verslaving kunnen beroep doen op een nicotinevervanger, maar dit is tijdens het traject zeker geen verplichting. “Je mag zelf kiezen of je een hulpmiddel inschakelt of niet, we zoeken samen uit wat het beste werkt.” Els vergelijkt een hulpmiddel zoals nicotinekauwgom met epidurale verdoving bij de bevalling: “Een epidurale verdoving maakt bevallen dragelijker. Je mag even goed kiezen voor een bevalling zonder verdoving, maar bevallen doe je toch. Tijdens de eerste sessies bespreken we welke hulpmiddelen er bestaan.”

Fabeltjes over stoppen met roken

 • Wat er allemaal in de lucht hangt is veel erger. Wetenschappers vergeleken de luchtstalen van een café waar gerookt werd met die van een drukke verkeersweg. De vervuilingsgraad in een café was 700 keer erger dan langs de verkeersweg.
 • Roken is minder schadelijk als je sport. Nicotine en teer weten niet dat jij sport, ze zijn even schadelijk en verslavend voor sportieve longen.
 • Lightsigaretten zijn gezonder. Als je light gaat roken, rook je intensiever. Er zit minder nicotine in. Je gaat intensiever roken, waardoor je meer CO en teer binnen krijgt.

5 tips om je gedrag te veranderen

 1. Lijst eens op waarom je wil stoppen, schrijf je motivatie op.
 2. Reken uit hoeveel het per jaar kost.
 3. Vertel aan iedereen dat je wil stoppen met roken, zodat het voor jou iets meer werkelijkheid wordt. Als je het tegen niemand wil vertellen, ga je er al vanuit dat het gaat mislukken.
 4. Vervang ‘moeten’ door ‘willen’: ‘Ik WIL stoppen’
 5. Bereid je voor op moeilijke momenten door jezelf bezig te houden. ‘De volgende keer dat ik zin heb in een sigaret, schil ik een appel.’

Infosessie

Op donderdag 14 september 2017 organiseren we om 19.30 uur een infosessie in de refter van gemeentelijke basisschool “De Kangoeroe”, Lorzestraat 37 waar rokers vrijblijvend welkom zijn om te luisteren naar de tabakologen die het project in goede banen leiden. Nadien krijgt elke roker de kans om deel te nemen aan het programma. Vul het formulier op www.dessel.be/stoppenmetroken. Wij houden je persoonlijk op de hoogte!

Meer info: Els Bosch, 0474 91 24 54, info@eerstehulpbijrookstop.be