Welke premies zijn er om asbest te verwijderen?

Gepubliceerd op dinsdag 9 juli 2024 9.59 u.
Tegen 2034 wil de overheid dat de meest risicovolle asbesttoepassingen worden weggenomen. Dit houdt onder andere hechtgebonden asbestcement daken en gevels in, maar ook alle niet-hechtgebonden asbesttoepassingen.

Hechtgebonden asbest

Wil je asbesthoudende materialen van de dakbedekking of van het onderdak verwijderen en vervangen? Dan heb je recht op de bijkomende premie (+8 € per m²- max. 50% van factuurbedrag) voor het verwijderen van asbest op voorwaarde dat je dit combineert met het voldoende isoleren van het dak of de zoldervloer. De isolatielaag moet dan een minimum Rd-waarde hebben van 4,5m²K/W.

Plaats je nieuwe isolatie langs de buitenmuur en is de huidige gevelbekleding asbesthoudend? Ook dan kom je in aanmerking voor de bijkomende premie (+8 € per m²- max. 50% van factuurbedrag) voor asbestverwijdering. Ook hier moet er voor de verschillende types van isolatie aan bepaalde voorwaarden voldaan worden

Bij afbraak en opbouw van draagkrachtige vloerelementen en funderingsplaten op het gelijkvloers (draagvloer), kan er asbest ontdekt worden die dan uiteraard ook verwijderd moet worden. In combinatie met werken aan de fundering of stabiliteit én (kelder)vloerisolatie, komt ook asbestverwijdering in aanmerking voor deze premie. 

Als u de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, mag u als particulier bepaalde asbesttoepassingen zelf verwijderen. Het asbest kan dan, goed ingepakt, zelf afgevoerd worden naar het recyclagepark. Of je kan het asbest ook aan huis laten ophalen, de ophaling aan huis is niet gratis, maar wel aan sterk gereduceerde tarieven door de tijdelijke ondersteuning van Vlaanderen. Tot 80% goedkoper.

Wie investeert in het verwijderen van asbest in combinatie met het leggen van zonnepanelen op het dak van een niet-verwarmd niet-residentieel gebouw, kan hiervoor een premie krijgen. Bijvoorbeeld een loods, stal of garage (los van het woongebouw). De premie bedraagt €12/m² per m² verwijderde asbestoppervlakte.

Niet-hechtgebonden asbest

Tot 2025 kan je bij IOK terecht voor een 50% subsidie voor het verwijderen van niet-hechtgebonden asbest bij leidingisolatie en vloerbedekking. Meer info over dit project vind je op www.iok.be/asbestproject.

Wil je meer informatie of hulp bij het aanvragen van deze premiesMaak dan een afspraak bij het woon- en energieloket van je gemeente via tel. 014 38 99 27 of via www.dessel.be/woon-en-energieloket