Bunkerwandeling voor kinderen: Op pad met Sergeant Gilbert

Aan de hand van een educatieve brochure leren kinderen meer over het dagelijkse leven als soldaat in oorlogstijd, over de bunkers en de loopgraven. Enkele interactieve opdrachten maken het geheel luchtiger, zonder dat daarbij de ernst van de gebeurtenissen uit het oog verloren wordt.

In samenwerking met lokale erfgoedverenigingen werd speciaal hiervoor een deel van de loopgraven gereconstrueerd en zijn op diverse locaties infopanelen aangebracht. In de bezoekersruimte van de Sas4-Toren staat dan weer een vitrinekast met authentieke objecten, die een rode draad vormen doorheen de wandeling. Meer info over deze voorwerpen kan je raadplegen via de gratis ErfgoedApp, dus als ouder of begeleider heb je best ook je smartphone bij de hand.

De wandeling zelf kan je gerust op eigen houtje uitvoeren. Sergeant Gilbert Furniere staat je immers te woord. Hij vormt het hoofdpersonage in de educatieve brochure, gebaseerd op een Belgische sergeant die effectief in Dessel strijd heeft geleverd. Sergeant Gilbert legt uit hoe het eraan toeging, maar roept vooral op tot vrede en bezinning! Starten doe je aan de Sas4-Toren, Nieuwedijk 72Z, Dessel.

Ge├»nteresseerden kunnen deze begeleidende brochure gratis verkrijgen in de bezoekersruimte van de Sas4-Toren, aan het onthaal van administratief centrum “De Plaetse” of de bibliotheek.

Info voor scholen

Leerkrachten kunnen de wandeling gratis boeken, om ze met hun klasgroep uit te voeren. Zij kunnen bij de gemeente een bijbehorende lerarenhandleiding opvragen via toerisme@dessel.be, zodat ze zelf makkelijk als gids kunnen optreden! Schoolgroepen uit de gemeenten Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie krijgen bovendien exclusief toegang tot een bunker. Deze gemeenten werken samen rond het lokale erfgoed, via Erfgoeddienst k.ERF. Kortom, met dit project zet Dessel haar verleden in de kijker en draagt ze bij tot vredeseducatie in een kindvriendelijke context.

Digicat ging al eens op pad! Bekijk hier het filmpje.