Samen houden we de omgeving van Sas 4 veilig!

Gepubliceerd op vrijdag 30 april 2021 9.20 u.
De voorbije jaren is de omgeving van Sas 4 uitgegroeid tot een mooie toeristische trekpleister. Bezoekers vanuit gans Vlaanderen komen naar Dessel voor o.a. het Pagadderpad, de Bunkerwandeling, de Sas4-Toren, de Pannenkoekenboot, …

Ondertussen vinden er in deze omgeving nog enkele extra activiteiten plaats, we denken dan bv. aan de foodtrucks die er gevestigd staan en de nieuwe pop-up zomerbar ‘Bar S4s’ die weldra zijn deuren opent. Extra activiteiten die mogelijks ook de bezoekersaantallen nog zullen verhogen. Naast het toeristische gedeelte, moet er ook rekening gehouden worden met het KMO-gebied waar de firma Maes Betonfabriek gevestigd is.

De afgelopen weken hebben we vastgesteld dat de omgeving van Sas 4 meer en meer bezocht wordt. Dit zowel door auto-, fiets- en wandelverkeer. Als gevolg hiervan, is het lokaal bestuur Dessel in overleg gegaan met de Vlaamse Waterweg nv en de lokale politie Balen-Dessel-Mol, om deze situatie te analyseren en enkele maatregelen te nemen: 

  • De ijskraam heeft zich ondertussen aan de overzijde van de straatkant gevestigd, waarbij we nu een verkeersvrije foodtruckzone creëren. Toerisme en doorgaand verkeer worden hiermee volledig van elkaar gescheiden.
  • Er werden enkele fysieke afsluitingen in de bermen geplaatst worden, om het wildparkeren van automobilisten te verhinderen. Voorlopig gebeurde dit met behulp van nadars, maar dit zal op korte termijn door een permanente afsluiting vervangen worden.
  • Er zal een nieuwe oversteekplaats gecreëerd worden voor voetgangers komende van de ophaalbrug Sas 4, die geparkeerd staan t.h.v. Wolfsbos, waarbij zij onmiddellijk van de openbare weg afgeleid worden naar de verkeersvrije foodtruckzone. Vervolgens zullen zij de site van de Sas4-Toren kunnen bereiken via een nieuwe oversteekplaats op brug 0, waarbij duidelijk wordt aangegeven dat fietsers voorrang verlenen aan overstekende voetgangers.
  • Op verschillende locaties nabij de omgeving Sas 4 worden waarschuwingsborden geplaatst die duidelijk aangeven dat het fiets- en autoverkeer in snelheid moet minderen omdat ze een toeristische zone naderen.
  • Er zal een tijdelijk stilstaan- en parkeerverbod geplaatst worden in een gedeelte van de Nieuwedijk. Hiermee trekken we de kaart van het vele fietsverkeer dat zich vanuit de Nieuwedijk richting de omgeving van Sas 4 begeeft, zowel voor het plaatselijk fietsverkeer als het doorgaand fietsverkeer. Wanneer meerdere autobestuurders zich langs de openbare weg parkeren op de fietssuggestiestrook, wat wettelijk toegestaan is, creëert dat een gevaarlijke situatie wanneer zowel het auto-, plaatselijk vracht- en fietsverkeer elkaar moeten kruisen.

Deze wijzigingen zijn alvast een eerste aanzet om de ganse omgeving rond Sas 4 zo veilig mogelijk te organiseren. Gezien de drukte van de voorbije periode, roepen we onze plaatselijke bevolking daarom ook nog op om zich zoveel mogelijk met de fiets of te voet naar deze locatie te begeven.