Opnieuw telefonische hulp bij invullen aangifte personenbelasting, géén zitdagen

Gepubliceerd op woensdag 21 april 2021 9.55 u.
Ook dit jaar organiseren de experts van de FOD Financiën géén zitdagen in de bibliotheek van Dessel voor de aangifte van de personenbelasting. Ze helpen je wel opnieuw telefonisch verder.

Heb je vorig jaar telefonische hulp gevraagd bij het invullen van je brief? Dan nemen de medewerkers van de FOD proactief contact met je op om te vragen of je ook dit jaar een afspraak wil. Je kan hiervoor in april een telefoon verwachten. Niets gehoord? Of vorig jaar geen afspraak gemaakt? Dan kan je vanaf 5 mei zelf bellen naar het telefoonnummer op je aangifte om een afspraak te maken. De telefonische afspraken gaan door in mei en juni.

Door de coronacrisis annuleerde de Federale Overheidsdienst Financiën (FOD) in 2020 de sessies voor hulp bij het invullen van de aangifte van de personenbelasting. Helaas zorgt de huidige situatie er ook dit jaar voor dat de fysieke zitdagen in de bib geschrapt worden.

Proactieve vraag voor telefonische afspraak

Als je vorig jaar een telefonische afspraak maakte, en de experts van de FOD Financiën beschikken nog steeds over je telefoonnummer, contacteren de experts je zelf. Ze zullen je vragen of je ook dit jaar een afspraak wil. Je hoeft voorlopig dus niets te doen. De experts contacteren je in april.

Zelf afspraak maken

Maakte je vorig jaar geen afspraak? Of heb je niets vernomen van de FOD? Maak dan vanaf 5 mei zelf een afspraak. Het juiste telefoonnummer vind je op je aangifte.

Hulp bij invullen belastingaangifte

In mei en juni gaan de afspraken door. De medewerkers van de FOD helpen je via de telefoon om de aangifte in te vullen. Hou de nodige documenten bij de hand:

  • Je identiteitskaart
  • Je inkomstenfiches (lonen, uitkeringen,…)
  • Je aanslagbiljet van de onroerende voorheffing
  • Je attesten of betalingsbewijzen (hypothecaire lening, levensverzekering, pensioensparen, giften, uitgaven voor kinderopvang, dienstencheques, onderhoudsgeld,…)

Onderteken de ingevulde belastingaangifte en stuur deze terug. Doe dit via de post naar het adres dat op de enveloppe staat of dien het in via Tax-on-web.

Voorstel van vereenvoudigde aangifte

Dit jaar zit het voorstel van vereenvoudigde aangifte in een witte envelop. Krijg je een voorstel van vereenvoudigde aangifte?

  • Je gegevens zijn juist en volledig: je moet niets doen en ontvangt automatisch jouw aanslagbiljet (belastingberekening).
  • Je gegevens zijn onjuist of onvolledig: corrigeer ze in Tax-on-web of via het papieren antwoordformulier. Als je vragen hebt, kan je terecht op het nummer 02 576 01 70.

Belastingsaangifte online indienen?

Ga naar MyMinfin.be en meld je aan

  • met itsme

OF

  • met je identiteitskaart, de pincode en een kaartlezer.

Meer informatie? Hulp nodig?

Bel voor algemene vragen naar FOD Financiën op 02 572 57 57. De dienst is elke werkdag bereikbaar van 8.30 tot 17 uur. Op de website https://financien.belgium.be/nl/particulieren vind je ook veel informatie.