Dessel Swingt pakt uit met eerste namen!

Gepubliceerd op vrijdag 25 maart 2022 10.10 u.
Traditiegetrouw sluit Dessel Swingt de zomervakantie af met een marktfestival en dat is in 2022 niet anders! Uitstel is geen afstel. Na 2 geannuleerde edities door het welgekende COVID-19 verhaal, kunnen we met trots melden dat we er in 2022 terug een lap op kunnen geven.

Graspop bestaat namelijk ook 35 jaar en dus willen we er met Dessel Swingt ook een feesteditie van maken. Zaterdag 27 augustus zal Dessel Swingt het Meiplein in Witgoor-Dessel laten swingen.

KLEPPERS VAN FORMAAT OP HET MEIPLEIN TE WITGOOR-DESSEL

Fixkes
Wie kent Myspace nog? De voorloper van Facebook. Van Soundcloud ook, want je kon er ook muziek op zetten. Fixkes deed dat, eind 2005. Sam Valkenborgh en co hadden welgeteld één repetitie op de teller, maar wilden per se een demo opnemen, kwestie van op tijd te zijn voor Humo's Rock Rally. En dus werd de garage van ma en pa Valkenborgh tot studio gedoopt en werden vier nummers opgenomen, tussen de fietsen en het oud papier: Ik zen van Stabroek, Ongelukkig, Seuzeke en kvraagetaan. De auto kon gelukkig buiten blijven staan.
De Rock Rally haalden ze niet, maar het was eind 2005 en Myspace was de next big thing, en het was daar dat de demo's van Fixkes al snel een eigen leven gingen leiden. Elektromuzikant Stijn vroeg de jongens uit Stabroek mee op tournee in Vlaanderen en Nederland, de demoversie van kvraagetaan viel verrassend op Studio Brussel te horen en eind 2006 liet Bart Peeters Fixkes opdraven in zijn eindejaarsshow op Eén. En toen kwam februari 2007. De officiële release van kvraagetaan, deftig opgenomen deze keer. Het nummer was meteen de hotshot van de week op Studio Brussel en parkeerde zich niet veel later op de eerste plaats in de Ultratop. Zestien weken op 1. Nooit gebeurd. Fixkes was the next big thing.

Over naar 2020. Myspace is het niet geworden. Fixkes ook niet. Na de storm kwam de stilte, maar Fixkes bleef wel bezig. Bleef schaven aan teksten en nummers, ruilde het kleine en breekbare al eens in voor een vette gitaarsolo of een streepje hiphop. En werd beter. Ondertussen, bijna vijftien jaar na die eerste repetitie, staan er drie albums op de teller. Het vierde komt in 18 september uit. De stijl? Jaren negentig, is dat een stijl? Wat Pavement, Beastie Boys, Cake of Weezer? 'Rock is dood', zingt Sam op het nummer 'Swijle zo grappig'. Zou best kunnen, maar als heuptasjes mogen, broeken weer de breedte in gaan en sweaters om het hardst schreeuwen, is het alleen nog wachten op spermajeans. Of Fixkes. Of de twee samen natuurlijk.

Fixkes zal de sfeer op het Meiplein te Witgoor-Dessel zeker in de juiste stemming brengen.

Tijs Vanneste & De Pelikanen
Tijs Vanneste is in dit voorjaar niet weg te branden van het scherm. Momenteel is hij te zien in De Kemping 2 op Eén waarin negen jongeren samen met creatieve duizendpoot en jongerenbegeleider Tijs vanuit het niets een camping opstarten én uitbaten.
De muziek onder dit programma gooide hij opnieuw samen op een plaat. ‘Wildgroei’. Samen met De Pelikanen brengt hij een verzameling in het Dessels gefluisterde, gesproken en gezongen liedjes met de avonturen op De Kemping als inspiratiebron.

Vorig jaar was er al de plaat ‘Hier is’t Goed’ als muziek bij het eerste seizoen van De Kemping. ‘Het Gevaar’ werd al vooruitgeschoven als themanummer voor de Te Gek!?-campagne, die psychische problemen bespreekbaar wil maken. ‘Den Tijd’ is Tijs z’n eigenzinnige bewerking van Bob Dylans ‘The Times They Are A-Changin’. Voor ‘Duzend Keer’ verleidde hij Kempendochter Kate Ryan tot een onvervalst countryduet. "Voor mij is Kate gewoon Katrien. Ik wist dat ze dit soort muziek wil maken."

Live omringt Tijs zich met een topband met rasmuzikanten zoals: Mario Goossens, Paul Van Bruystegem, Karel Van Mileghem, Serge Feys, Jan Oelbrandt, Sam Vloemans & Andries Boone. Goed volk dus!

Tijs Vanneste staat voor een thuismatch op Dessel Swingt en zal een ongetwijfeld spetterend en muzikaal optreden afleveren. Ze staan als headliner in de Rock Classic Tent. De heren nemen elk concert op als een unieke jamsessie waardoor geen enkel concert hetzelfde is. Het speelplezier en dito -geluk spat dan ook van het podium. “Ge meugt dat niet overrepeteren hé”, aldus De Pelikanen.

De Mens
30 jaar De Mens - Het Feestjaar
In 2022 bestaat De Mens 30 jaar. DERTIG jaar! Na “Dit is mijn huis” (september 1992) heeft niemand nog achterom gekeken.

Niemand twijfelt nog aan de werklust en de impact van het kwartet Frank Vander linden/Michel De Coster/Dirk Jans/David Poltrock. Een kwartet als geen ander, trouw aan elkaar en trouw aan één missie: met sterke songs, tomeloze energie en opmerkelijk speelplezier avond na avond voor rockend entertainment zorgen. Trends werden overleefd, levens definitief getekend door Nederlandstalige rock waarbij-je-iets-kan-voelen. Er valt dus genoeg te vieren, en in 2022 doet De Mens dat met nieuw werk, een heruitgave van oud werk, en een reeks optredens die de hoogtepunten van 30 jaar rock’n’roll-arbeid stevig in de verf zet. Niet te missen. In geen dertig jaar.

Deze kleppers zullen ongetwijfeld voor een fantastisch optreden zorgen op Dessel Swingt en het publiek laten swingen met hun talloze hits.

De Kreuners
De Kreuners zullen Dessel Swingt 2022 op een schitterende manier afsluiten!
Hun publiek mààkt telkens mee de show en stuwt Axl, Ben, Jan, Erik en Walter naar nog meer good vibes, nog meer meezinghits, nog meer volksfeest.

En of ze er zin in hebben! Met veel goesting trekken Walter, Ben, Jan, Axl en Erik hun grote hitmachine weer op gang voor een indrukwekkende zomertour. Verwacht je aan een volksfeest vol goed humeur met hits die van bij geboorte gratis in het DNA van élke Vlaming worden meegeleverd: ‘Ik Wil Je’, ‘Layla’, ‘Maak me wakker’, ‘Verliefd Op Chris Lomme’, ‘Nee Oh Nee’, ‘Zij Heeft Stijl’,…

Haal de Goede Tijden weer uit de flightcase, en laat de zon in je hart: The boys are back in town.

Over Dessel Swingt
Dessel Swingt is een organisatie van Graspop VZW en de gemeente Dessel. Traditioneel sluit Dessel Swingt de zomervakantie af met een spetterend marktfestival. In 2022 zal Dessel Swingt het Meiplein in Dessel-Witgoor laten swingen op zaterdag 27 augustus. Het marktfestival heeft 2 podia en naast steengoede muziek en de beste klassiekers is er ook tal van randanimatie.