Vaccinatienieuws 16 juli: grote sprong voorwaarts in 2de prikken

Gepubliceerd op vrijdag 16 juli 2021 8.01 u.
De volgende dagen komen duizenden inwoners langs voor hun tweede prik. Inmiddels is 56,63% van de volwassen inwoners van Baldemore al volledig gevaccineerd. Voor de 1ste prik zitten we bij de 18-plussers op een vaccinatiegraad van 91,26%.

Dit stijgt de komende week vermoedelijk nog 2%, waardoor we afklokken op een bijzonder fraai cijfer van +- 93% bij de volwassenen. Inmiddels zijn 1.750 nieuwe uitnodigingen voor Pfizer vertrokken naar de -16-jarigen. We zitten ongeveer in het midden van geboortejaar 2007. Volgende week dalen we verder af in leeftijd tot de 12-jarigen. ‘Herkansers’ kunnen nog steeds inschrijven op www.vaxlist.be.

Tweede vaccinaties

 • De 2de vaccinaties zorgen voor een bijzonder drukke week in het vaccinatiecentrum. Afgelopen maandag vond de eerste ‘inhaaldag’ plaats van inwoners die hun 2de vaccinatie met Astra Zeneca wilden vervroegen. Dit leidde tot maar liefst 2.000 prikken op 1 dag.
 • Op vrijdag 16 juli volgen er opnieuw extra vaccinatieshiften voor vervroegde 2de prikken met Astra Zeneca.
 • Door de focus op 2de vaccinaties maakten we op dat vlak een mooie sprong voorwaarts. Sinds 7 juli stegen we op één week tijd met maar liefst 8.743 2de vaccinaties naar 56,63% volledig gevaccineerde volwassenen. Deze 2de prik is essentieel voor een optimale bescherming.

Vaccinatiegraad 1ste prikken

 • Voor de 1ste prikken bereikten we bij de volwassenen inmiddels een vaccinatiegraad van 91,26%. Aangezien er volgende week nog een aantal 18- en 20-plussers aan bod komen voor hun 1ste vaccinatie, verwachten we nog +-2% te zullen stijgen. Hiermee klokken we bij de volwassenen af op een bijzonder fraai cijfer, vermoedelijk een stukje hoger dan het Vlaamse gemiddelde.
 • Wanneer we focussen op de leeftijdscategorieën die volledig afgerond zijn voor hun 1ste prik, blijven we consequent sterk scoren:
  • 40-49-jarigen: 90,99%
  • 30-39-jarigen: 88,28%
 • Door de snelle opkomst van de veel besmettelijkere deltavariant is het belang van een zeer hoge vaccinatiegraad alleen maar gegroeid.
 • Ook bij de 12- tot 16-jarigen stellen we een bijzonder hoge vaccinatiebereidheid vast, wat van belang is voor een veilige schoolstart van het middelbaar onderwijs in september.

Nieuwe uitnodigingen

 • Ook voor de 1ste prikken blijven we doorstomen. Woensdagnacht 14 juli vertrokken 1.750 uitnodigingen voor Pfizer naar -16-jarigen. We zijn hiermee midden het geboortejaar 2007 beland (geboortedatum 2de helft juli).
 • Wie deze week nog niet uitgenodigd is, komt vermoedelijk volgende week aan bod. Nog niet uitgenodigd, maar wil je zo snel mogelijk gevaccineerd worden? Registreer je dan op vaxlist.be. Dagelijks vertrekken er tientallen sms’en om vrijgekomen tijdsloten in te vullen.
 • De prikdata voor deze nieuwe uitnodigingen zijn voorzien eind juli en in de tweede helft van augustus. Voor deze nieuwe uitnodigingen met Pfizer geldt een aangepaste tussenperiode van 3 weken (in plaats van 5)
 • Let op: deze uitnodiging is momenteel onderweg via de post. Het kan nog tot midden volgende week duren vooraleer je deze ontvangt in je brievenbus. Via Mijn Burgerprofiel kan je online controleren of je uitnodiging onderweg is. Alle info over het uitnodigingsproces lees je hier: https://www.laatjevaccineren.be/je-uitnodiging-voor-coronavaccinatie
 • Kan je niet op één van de twee voorgestelde vaccinatiedata door een jeugdkamp of buitenlandse reis? Bevestig dan je afspraak niet – ook al kan je op de 1ste prik -, maar verplaats beide data. Dit kan je zelf online met je vaccinatiecode of via het callcenter op 014 38 90 47.
 • Let op: als je de afspraak voor een 1ste prik wilt verschuiven naar begin augustus, dan kan dit pas vanaf donderdag 22 juli. Pas na een volgende reeks uitnodigingen, komt een nieuwe datum beschikbaar.
 • Vind je ook na een tijdje (je vaccinatiecode blijft 30 dagen gelden) wachten geen nieuwe data waarop je kan? Je kan je altijd registreren op vaxlist.be. Je ontvangt dan een last-minute uitnodiging met twee aangepaste voorsteldata.
 • Je kan een uitnodiging per sms via Vaxlist maximaal vijf keer weigeren. Na elke weigering ontvang je 24 uur geen nieuwe uitnodiging. Na vijf keer weigeren moet je jezelf opnieuw registreren, waarna je opnieuw vijf kansen krijgt.
 • We benadrukken nogmaals het belang van het bevestigen van je afspraak. Dit helpt ons enorm bij een vlotte organisatie van het vaccinatiecentrum. De vrijwilligers staan voor jou klaar, help hen door correct met je uitnodiging om te gaan. Wil je niet gevaccineerd worden? Weiger dan. Zo krijgen anderen de kans om hun vaccinatie – wanneer nodig – te verplaatsen.

Geboortejaar 2009, maar nog niet verjaard?

 • We ontvangen teleurgestelde reacties van nog niet verjaarde jongeren die geboren zijn in 2009. Het klopt dat zij momenteel nog niet gevaccineerd mogen worden. Zij kunnen zich wel registreren op de Vaxlist, maar krijgen de status van ‘tijdelijk afgekeurd’.
 • We hebben begrip voor deze reactie, maar volgen voor deze strikte leeftijdsgrens verplicht de Vlaamse richtlijnen, gebaseerd op de officiële goedkeuring die op Europees niveau voor het Pfizer-vaccin gegeven wordt. De 12de verjaardag is daarbij een harde scheidingslijn die op dit moment niet overschreden mag worden.
 • Wie de komende maanden verjaart, zal stelselmatig alsnog een uitnodiging ontvangen. Momenteel verloopt dit via het vaccinatiecentrum. Na de eventuele sluiting van het vaccinatiecentrum in de loop van het najaar (nog geen verdere info over bekend), zal dit op een andere manier verlopen. In elk geval heb je een garantie tot uitnodiging.

Nieuwe uitnodiging voor ‘herkansers’

 • Inwoners die de afgelopen weken en maanden hun Vlaamse uitnodiging zonder gevolg lieten passeren of expliciet - om de een of andere reden - een vaccin weigerden, krijgen de komende weken een herkansing. Ook zij kunnen zich nog steeds registreren via Vaxlist.
 • Zo verstuurden we woensdagnacht uitnodigingen naar een groep volwassen ‘herkansers’ die besloten zich alsnog te laten vaccineren.

Meer info: vaccinatiecentrum Baldemore, 014 38 90 47, www.vaccinatiecentrumbaldemore.be