Als 12- tot en met 15-jarige sneller een Pfizer-vaccin? Zet je nu op VAXLIST!

Gepubliceerd op maandag 12 juli 2021 15.23 u.
Wil je als 12- tot en met 15-jarige (geboortejaren 2009 tot 2006) sneller in aanmerking komen voor vaccinatie met Pfizer? Zet je dan nu op VAXLIST (www.vaxlist.be) of laat dit door je ouders doen!

Dagelijks vertrekken er vanuit VAXLIST enkele tientallen uitnodigingen per sms. Hierdoor stijgt jouw kans om als jongere sneller in aanmerking te komen voor een vaccin. Let op: als 12- tot en met 15-jarige kan je je alleen laten vaccineren mits toestemming van je ouders. Dit betekent dat - met grote voorkeur – één van je ouders mee naar het vaccinatiecentrum komt of dat je een ondertekende toestemmingsbrief meebrengt.

 Later deze week zullen we opnieuw uitnodigingen kunnen versturen via de Vlaamse uitnodigingsprocedure. Op dat moment duiken we al – afhankelijk van het aantal toegezegde vaccins - in de leeftijdscategorie van de -16-jarigen.

Deze Vlaamse uitnodigingen worden telkens woensdagavond/donderdagochtend verstuurd. Daarom lanceren we nu al een oproep aan de 12- tot 15-jarigen om zich zo snel mogelijk te registreren op onze reservelijst. Aangezien het via VAXLIST gaat over vrijgekomen tijdssloten, word je vermoedelijk sneller gevaccineerd dan wanneer je zou wachten op de data van het Vlaamse uitnodigingsproces.

Word je 12 jaar in 2021?

Let op: pas na je twaalfde verjaardag kan je effectief gevaccineerd worden. Ben je van het geboortejaar 2009, maar op dit moment nog niet verjaard. Je kan jezelf al registreren op VAXLIST, maar je wordt ten vroegste de dag van je verjaardag uitgenodigd. In VAXLIST krijg je tijdelijk de status ‘voorlopig afgekeurd’. 

Toestemming ouders

Jongeren kunnen zich met hun eigen gegevens op www.vaxlist.be registreren of laten dit door hun ouders doen. In elk geval is ouderlijke toestemming nodig voor het effectieve vaccineren.

 1. Daarom is het belangrijk dat één van de ouders de jongere vergezelt naar het vaccinatiecentrum.
 2. Als dit niet kan, dan komt de jongere met een ondertekende toestemmingsbrief. Begin volgende week verspreidt de Vlaamse overheid hiervoor een modelbrief. Je kan deze evenwel ook zelf eenvoudig opstellen op voorwaarde dat volgende elementen vermeld worden:
  • Naam, voornaam en geboortedatum van de jongere
  • Naam, voornaam, handtekening en contactgegevens (e-mail, gsm) van de ouder of voogd
  • Datum van de handtekening
  • De expliciete vermelding ‘Ik wens mijn kind te laten vaccineren tegen COVID-19 in het vaccinatiecentrum’.
 3. Als de jongere alleen komt zonder toestemmingsbrief, dan zal de medisch verantwoordelijke de ouders alsnog proberen telefonisch te contacteren. De Vlaamse overheid werkte voor deze situatie een specifieke procedure uit. 

Wil je meer informatie over vaccineren? Je vindt alle antwoorden op www.laatjevaccineren.be.