Wekelijks vaccinatienieuws: Voldoende AstraZeneca voor verplaatsen tweede prik

Gepubliceerd op vrijdag 2 juli 2021 9.48 u.
We ontvingen deze week een toezegging van 3.000 vaccins AstraZeneca. Deze extra hoeveelheid kunnen we volledig inzetten om de tussentijd voor de 2de prikken te verkorten naar 8 in plaats van 12 weken. Deze tweede prikken kunnen ingepland worden op 12 of 16 juli.

Er zijn voldoende tijdssloten beschikbaar om iedereen die wil verplaatsen, de kans te geven. Je verplaatst de afspraak zelf via de bevestigingsmail in je mailbox.

Deze week verstuurden we 1.750 uitnodigingen voor een 1ste prik Pfizer. Hiermee belanden we in geboortejaar 2003. Let wel op: nog niet alle inwoners van dit geboortejaar kwamen aan bod.

Vervroegen AstraZeneca

 • We ontvingen ook een grote toezegging van 3.000 vaccins AstraZeneca. Deze extra hoeveelheid kunnen we volledig inzetten om de tussentijd voor 2de prikken te verkorten naar 8 in plaats van 12 weken.
 • Het vervroegen van je AstraZeneca-vaccin verloopt niet automatisch, maar uitsluitend op aanvraag.
 • Het door Vlaanderen beheerde afsprakensysteem biedt de betrokken inwoners de optie om – via hun vaccinatiecode – zelf de 2de afspraak te vervroegen naar maandag 12 of vrijdag 16 juli. Gebruik hiervoor de link in de bevestigingsmail voor je afspraken of je oorspronkelijke uitnodigingsmail. Alle informatie over hoe je online je afspraak verplaatst, lees je in dit bericht.
 • Wanneer je je afspraak vervroegt, maakt niet uit. Er zijn voldoende tijdssloten beschikbaar om iedereen de kans te geven om te schuiven. Let wel op: het is belangrijk dat er minimaal 8 weken tussen de twee vaccins zit.

Het vervroegen van je vaccinatie moet een weloverwogen keuze zijn. Er zijn heel wat mogelijke argumenten om je 2de afspraak te vervroegen, bijvoorbeeld om zonder testen een buitenlandse reis te kunnen maken of wanneer de 2de afspraak minder goed past in je agenda. Toch vinden we het vanuit de eerstelijnszone Baldemore belangrijk dat iedereen een weloverwogen beslissing maakt.

Vanuit medisch standpunt wapent een vervroegd volledig vaccinatieschema ons enerzijds tegen de verspreiding van de deltavariant. Anderzijds leidt het respecteren van de wachttijd van 12 weken tot een hogere beschermingsgraad dan een 2de prik op 8 weken.

Welke keuze je ook maakt, in beide situaties (8 of 12 weken) geniet je na twee inentingen met AstraZeneca van een hoge mate van bescherming. Bij twijfel of vragen contacteer je best je huisarts. Je arts kent je medische geschiedenis en kan gericht advies geven.


Uitnodigingen eerste prik

 • Op woensdagavond 30 juni konden we 1.750 uitnodigingen versturen voor een eerste prik Pfizer. Wie in deze uitnodigingsronde aan de beurt komt, zal gevaccineerd worden op 13, 14, 15 of 19 juli. De tweede prik situeert zich in de tweede helft van augustus.
 • Met het versturen van deze uitnodigingen zijn we aanbeland in geboortejaar 2003. Let op: nog niet alle inwoners uit dit geboortejaar kwamen al aan de beurt.
 • Nadien stromen we met de Vlaamse uitnodigingen door naar de +16-jarigen.
 • Inwoners jonger dan 16 jaar met een onderliggende aandoening die gevaccineerd willen worden, nemen best contact op met de huisarts of de kinderarts.

Vaccinatiegraad

 • Op dit moment behalen we in onze eerstelijnszone een algemene vaccinatiegraad van 82,21% bij de 18-plussers.
 • Wanneer we kijken naar de leeftijdscategorieën die in de vaccinatiecampagne al volledig aan bod kwamen zien we een vaccinatiegraad rond 90%. Bij de leeftijdscategorie van 40-49 jaar behalen we intussen ook 89,5%. Bij de 30-39 zitten we op 78,39%. Deze getallen evolueren in stijgende lijn omdat de vaccinaties in deze leeftijdsgroepen nog volop bezig zijn.

VAXLIST

 • Iedere 18-plusser die registreerde op VAXLIST kreeg alvast éénmaal de kans om gevaccineerd te worden. Uiteraard paste dit niet bij iedereen in de agenda. Maar dit toont wel aan dat registreren op VAXLIST kan leiden tot snellere vaccinatie.
 • Wil je als 16 tot 18-jarige (geboortejaren 2003 tot 2005) sneller in aanmerking komen voor vaccinatie? Zet je dan nu op www.vaxlist.be! Dagelijks vertrekken er vanuit VAXLIST een 50-tal uitnodigingen per sms.
 • Ook wie om één of andere reden de Vlaamse vaccinatie-uitnodiging aan zich liet voorbijgaan, krijgt een herkansing door in te schrijven op de reservelijst via vaxlist.be. Je wordt dan via onze reservelijst uitgenodigd voor één van de vaccins waarvoor jij in aanmerking komt. Let op: bij een herkansing krijg je – ook al ben je ouder – géén voorrang op de jongeren en jongvolwassenen die nog geen Vlaamse uitnodiging ontvingen.

Meer info: vaccinatiecentrum Baldemore, 014 38 90 47