Wekelijks vaccinatienieuws: 2.500 uitnodigingen vertrokken, tot in geboortejaar 2000

Gepubliceerd op vrijdag 25 juni 2021 10.44 u.
Deze week verstuurden we 2.500 uitnodigingen voor een 1ste prik. Hiermee belanden we in het geboortejaar 2000 dat nagenoeg volledig is uitgenodigd. Nog niet alle inwoners van dit geboortejaar kwamen aan bod.

De eerste weken van de zomervakantie staan er gelijktijdig talrijke 2e vaccinaties met Pfizer op het programma. Hierdoor verwachten we wekelijks minder uitnodigingen voor een 1ste prik te kunnen uitsturen. Het uitnodigingstempo hangt volledig af van de vaccins die de Vlaamse overheid finaal geleverd krijgt. Inmiddels bereikten we al een vaccinatiegraad van 73,48% bij de 18-plussers, met zeer mooie cijfers bij de 50-59-jarigen en 40-49-jarigen. Beide leeftijdscategorieën kwamen de afgelopen weken aan bod voor een 1ste prik.

 • De afgelopen en komende dagen kregen of krijgen duizenden 30- en 40-jarigen hun eerste prik met Pfizer. Sinds 15 juni gaven we zo 9.571 1ste prikken met Pfizer, verspreid over 6 vaccinatiedagen. Ook voor de J&J-vaccins waren er meer dan voldoende jonge kandidaten via VAXLIST. Ook deze 1200 vaccins werden op maandag 21 juni toegediend.
 • Deze week is het opnieuw bijzonder druk in het vaccinatiecentrum. Op 24, 25, 28, 29, 30 juni en 1 juli geven we in totaal 7454 1ste prikken Pfizer, wat onze vaccinatiegraad opnieuw fors zal doen stijgen.
 • De afgelopen week was er een probleem met de koppeling tussen het vaccinatiecentrum en Vaccinnet. Hierdoor bleef onze vaccinatieteller een week op hetzelfde niveau, waardoor het leek alsof we als vaccinatiecentrum ernstig achterliepen op Vlaanderen. Dit is absoluut niet het geval.
 • Op dit moment hebben we volgens de Vlaamse vaccinatieteller bij de 18-plussers een algemene vaccinatiegraad van 73,48%. In werkelijkheid ligt dit cijfer nog enkele % hoger, aangezien het enkele dagen duurt vooraleer alle recente vaccinaties zijn doorgestuurd en verwerkt in deze cijfers. Omdat wij als vaccinatiecentrum tot ’s avonds laat doorwerken, zitten we telkens met een dag extra vertraging in de cijfers.
 • Wanneer we kijken naar leeftijdscategorieën die in de vaccinatiecampagne al volledig aan bod zijn geweest voor een eerste vaccinatie, dan valt opnieuw de bijzonder hoge vaccinatiegraad op. Zo bereikten we in de categorie 50 – 59 jaar een vaccinatiegraad van 93,16% voor de 1ste Bij de leeftijdscategorie 40 – 49 jaar behaalden we voorlopig 87,42%. Dit zijn bijzonder fraaie cijfers, waarvoor we iedereen enorm willen bedanken.
 • Voor een 1ste prik in de 2de week van juli konden we deze week 2.500 uitnodigingen versturen. Deze uitnodigingen gingen naar inwoners van de geboortejaren 1997, 1998, 1999 en nagenoeg het volledige jaar 2000. Let op: nog niet alle inwoners van het geboortejaar 2000 kwamen aan bod. Je ontving de uitnodiging inmiddels al per e-mail en/of zal de komende dagen een Vlaamse uitnodigingsbrief ontvangen.
 • Jammer genoeg verwachten we de komende weken minder uitnodigingen voor een 1ste prik te kunnen versturen. Er moeten vanaf begin juli zeer veel vaccins van Pfizer gebruikt worden voor het toedienen van de 2de prik aan de vele duizenden inwoners die 3 tot 5 weken geleden voor het eerst gevaccineerd werden. Dit betekent inderdaad dat de jongste leeftijdscategorieën nog enkele weken langer moeten wachten.
 • We betreuren dit ten zeerste, maar we hangen volledig af van de leveringen Pfizer die Vlaanderen de komende weken ontvangt. De medewerkers van het vaccinatiecentrum staan ook tijdens de zomermaanden paraat om alle geleverde vaccins nog dezelfde week te plaatsen.
 • We vernemen uit de media dat de Vlaamse overheid hoopt op een extra levering van Astra Zeneca. Deze extra levering zou de kans geven om de 2de vaccinatie met Astra Zeneca te vervroegen. Voor een groot aantal inwoners staat deze 2de vaccinatie nog gepland op een tussenperiode van 12 weken. Op dit moment hebben we evenwel nog geen definitieve toezegging van deze levering. Beloftes kunnen we dus absoluut nog niet maken. We bereiden ons achter de schermen voor, zodat we snel kunnen schakelen.
 • Wanneer we deze vaccins ontvangen, bepalen we op welke dag (of dagen) deze vervroegde vaccinatiedag in het vaccinatiecentrum kan plaatsvinden. Vervolgens communiceren we in alle transparantie de procedure die je moet volgen om je 2de prik Astra Zeneca te vervroegen.
 • Let op: bovenstaande informatie geldt onder strikt voorbehoud van de effectieve levering. Daarnaast moet je altijd de minimumperiode van 8 weken tussen de 1ste en 2de prik met Astra Zeneca respecteren. Er zal bovendien slechts een beperkt aantal dagen (of mogelijk slechts 1 dag) open staan waarop deze vervroegde prik kan gegeven worden.

Meer info: eerstelijnszone Baldemore, 014 38 90 47, www.vaccinatiecentrumbaldemore.be