“Alle risicopatiënten 1ste prik of uitgenodigd, vanaf nu dalen we in leeftijd bij algemene bevolking”

Gepubliceerd op vrijdag 21 mei 2021 11 u.
Inmiddels hebben alle volwassen risicopatiënten uit Baldemore ofwel de kans gekregen op een eerste inenting ofwel zijn ze uitgenodigd voor één van de komende weken.

Met de uitnodigingsronde van deze week snijden we opnieuw de algemene bevolking aan en zijn we beland bij de inwoners uit het geboortejaar 1961. Let op: nog niet alle inwoners van 1961 krijgen deze week hun uitnodiging. We geven je graag een wekelijkse update omtrent de stand van zaken van onze lokale vaccinatiecampagne. 

 • Deze week staan in het vaccinatiecentrum 6.000 1ste prikken op het programma, 5.000 van AstraZeneca en 1.000 van Pfizer. Deze prikken gaan naar de risicopatiënten tussen de geboortejaren 1959 en 1969. In het vaccinatiecentrum staan telkens meerdere artsen klaar om alle medische vragen te beantwoorden. Er komen in zekere mate meer vragen over AstraZeneca. De artsen geven telkens duidelijke antwoorden, slechts in zeer zeldzame gevallen haken mensen hiervoor op het laatste ogenblik af.
 • Zoals vorige week woensdag aangekondigd, konden we voor de week van 24 mei jammer genoeg maar een beperkt aantal uitnodigingen voor een 1ste prik versturen. Uiteindelijk ging het om 250 uitnodigingen voor Pfizer die maandag de deur uit gingen. Volgende week zal het vaccinatiecentrum dus vooral tweede inentingen met Pfizer plaatsen.
 • Deze week vertrok gelukkig wel opnieuw een zeer grote lading uitnodigingen voor 1ste prikken: 5.000 vaccins Pfizer. Deze inwoners verwachten we op 3, 4, 5, 7 en 8 juni.
 • Deze 5.000 uitnodigingen vertrokken naar de overblijvende risicopatiënten tot en met 18 jaar (in totaal 3.500). Deze risicopatiënten werden door Vlaanderen softwarematig geïdentificeerd.
 • De overige 1.500 uitnodigingen konden we versturen naar de 64-jarige niet-risicopatiënten (geboortejaar 1957) én jonger. Met deze 1.500 uitnodigingen geraakten we tot in het geboortejaar 1961. Let op: nog niet alle inwoners uit 1961 kwamen in deze uitnodigingsronde aan bod.
 • Een groot aantal van deze inwoners ontving de uitnodiging inmiddels al per e-mail, in het andere geval mag je deze één van de komende dagen in de brievenbus verwachten. Ben je uit 1960 of ouder en heb je volgende week woensdag nog niets ontvangen? Contacteer dan het callcenter via 014 38 90 47.
 • Met deze uitnodigingsronde kunnen we dus opnieuw overschakelen naar de algemene bevolking en zullen we snel zakken in leeftijd. De afgelopen weken stelden we vast dat bijzonder veel inwoners door Vlaanderen als risicopatiënt werden geïdentificeerd.
 • Dankzij de vaccinatiecijfers hebben we hier nu een goed zicht op: in de leeftijdscategorie tussen 60 en 65 jaar werd meer dan 40% als risicopatiënt uitgenodigd. In combinatie met de mensen uit deze leeftijdscategorie die nog actief zijn als zorgverstrekker, komen we in deze leeftijdscategorie al aan een vaccinatiegraad van bijna 60%. De resterende 40% zullen dus voor 8 juni ingeënt zijn.
 • Het bijzonder groot aantal risicopatiënten betekent meteen ook dat we de komende weken veel sneller doorheen de geboortejaren zullen kunnen afzakken bij het uitnodigen.
 • Volgens de Vlaamse prognoses zullen we vanaf nu elke week een vrij stabiel aantal inwoners kunnen uitnodigen voor een eerste prik.
 • We hopen voor juni en juli dan op een wekelijkse toezegging van 5.000 à 7.000 vaccins voor eerste prikken. Op die manier gaan we bijzonder snel doorheen de leeftijden en maken we een grote kans om de beoogde mijlpaal te bereiken waarbij elke volwassene voor midden juli de kans heeft gekregen op een eerste vaccinatie.
 • Deze Vlaamse doelstelling is voor het vaccinatiecentrum op vlak van capaciteit perfect haalbaar. Vergeet niet: het vaccinatiecentrum is ook al volop bezig met de 2de inenting, wat eveneens capaciteit vereist.
 • We hopen dan ook dat de prognoses effectief wekelijks worden bevestigd in de finale vaccintoezeggingen. De afgelopen weken klopten de prognoses alvast perfect, wat extra moed en hoop geeft.
 • Op dit moment staan nog voldoende kandidaten op de reservelijst VAXLIST. Inwoners op VAXLIST die de komende dagen een reguliere uitnodiging ontvangen, verdwijnen automatisch van deze reservelijst. Naast inwoners die zichzelf registreerden uit de geboortejaren 1965 en 1958, telt VAXLIST ook mensen uit het kleuteronderwijs en de kleuteropvang. Begin volgende week bekijken we de verdere openstelling van VAXLIST voor jongere doelgroepen, waarna een mogelijke oproep volgt.
 • Achter de schermen werken we aan de verdere automatisatie van VAXLIST, waardoor de last-minute oproepen niet meer telefonisch maar via SMS zullen verlopen. Je krijgt dan een SMS, waarbij je binnen de 15 minuten moet bevestigen of je al dan niet meteen naar het vaccinatiecentrum kan komen. Lukt het niet? Geen probleem, je blijft op VAXLIST staan. Lukt het wel? Dan bevestig je eenvoudig per SMS. Deze uitnodigingen zullen we – afhankelijk van het aantal vrijgekomen vaccinatiemomenten en de resterende vaccins - voor elke vaccinatieshift uitsturen.
 • Dat de vaccinatie werkt, bewijzen de verbluffende besmettingscijfers bij onze 65-plussers. De afgelopen 7 dagen raakte geen enkele 65-plussers nog besmet. Met Baldemore bereikten we de 2de hoogste vaccinatiegraad bij 65-plussers in heel Vlaanderen. Een collectieve topprestatie waar we bijzonder fier mogen op zijn.

Meer info:

www.laatjevaccineren.be
www.vaccinatiecentrumbaldemore.be