Vaccinatienieuws voor deze week – 12 mei 2021

Gepubliceerd op woensdag 12 mei 2021 17.23 u.
Deze week worden voornamelijk tweede vaccinaties met Pfizer uitgevoerd. In de week van 16 mei staan er 6.000 eerste prikken gepland. Voor de week van 23 mei weten we nog niet exact hoeveel uitnodigingen we kunnen versturen.

We verwachten een beperkt aantal eerste vaccins aangevuld met veel tweede vaccinaties.

  • Deze week worden in het vaccinatiecentrum hoofdzakelijk 2e vaccinaties met Pfizer uitgevoerd. Het gaat dan om inwoners die in de eerste week van de paasvakantie hun 1ste prik ontvingen. In totaal gaat het om 3.000 vaccins van Pfizer.

  • Voor de week van 16 mei staan wel 6.000 eerste prikken op het programma, 5.000 met AstraZeneca en 1.000 met Pfizer. Met dit grote aantal zetten we opnieuw een grote stap voorwaarts.

  • Op dit moment weten we nog niet exact hoeveel uitnodigingen we kunnen versturen voor de week van maandag 23 mei. Door de onregelmatige leveringen van AstraZeneca verwachten we een eerder beperkt aantal van enkele honderden eerste vaccinaties, aangevuld met veel 2de vaccinaties. Later deze week kennen we de finale cijfers.

  • Voor de week nadien verwachten we opnieuw een zeer grote versnelling, zo werd ons meegedeeld door de Vlaamse overheid. De vaccinatietoezeggingen gebeuren – in verhouding – op dezelfde manier voor alle Vlaamse vaccinatiecentra.

  • Voor onze 65-plussers bereikten we voor de eerste prik een bijzonder hoge vaccinatiegraad in vergelijking met vele andere vaccinatiecentra. Volgens de Vlaamse cijfers gaat het om 101,65% van onze 65-plussers, in de realiteit is dit 98%. De bevolkingscijfers waarop Vlaanderen zich baseert voor de vaccinatiestatistieken, dateren van 2020. In realiteit is deze doelgroep sindsdien gegroeid. Uiteindelijk tellen het effectieve aantal gezette prikken.

  • Met onze algemene vaccinatiegraad van alle inwoners (31,34 %) zitten we zo goed als op het Vlaamse gemiddelde (32,68%).

  • Inmiddels hebben al veel inwoners zich ingeschreven in VAXLIST via vaxlist.be. Ook de kleuterleidsters werden inmiddels in de reservelijst geïmporteerd, conform de richtlijnen van de Vlaamse overheid.