42 VACMANNEN/VACVROUWEN (m/v/x) klaar om netwerk te informeren over vaccinatie

Gepubliceerd op donderdag 15 april 2021 14.34 u.
Afgelopen week werden 42 vrijwilligers uit Balen, Dessel, Mol en Retie opgeleid tot VACMAN/VACVROUW. Ze zijn nu klaar om mensen in hun vereniging, organisatie, (geloofs)gemeenschap correct te informeren over vaccinatie.

Nog steeds hebben inwoners onvoldoende informatie over het coronavirus en de vaccinaties. En enkel met de juiste info, kan iedereen een doordachte persoonlijke keuze maken om zichzelf te laten vaccineren.

42 inwoners uit de verschillende gemeenten stelden zich kandidaat als VACMAN/VACVROUW. Onder hen heel wat verschillende profielen die elk hun eigen achterban willen informeren. De één gaat aan de slag met oudere doelgroepen, terwijl de andere zich engageert om anderstaligen, mensen in armoede of mensen uit hun wijk of vereniging te informeren.

Opleiding

Een online vorming stoomde de vrijwillige VACMANNEN/VACVROUWEN klaar om op pad te gaan. De opleiding focuste op:

  • Feitelijke informatie over corona
  • Praktische informatie over het vaccinatiecentrum De Zwaan
  • De stappen die onze inwoners moeten volgen wanneer ze worden uitgenodigd in het vaccinatiecentrum

Ook open en verbindende gesprekstechnieken kwamen tijdens de opleiding aan bod.

VACBLAD

Naast de opleiding krijgen de vrijwilligers VACBLADEN ter beschikking met duidelijke en overzichtelijke informatie over het vaccineren. Het VACBLAD werd opgemaakt volgens de principes van Klare Taal waardoor het eenvoudig leesbaar is voor iedereen. Je bekijkt het via deze link: www.vaccinatiecentrumbaldemore.be/vacblad, het is beschikbaar in verschillende talen. 

Samenwerkingsverband

Het project VACMAN/VACVROUW (m/v/x) werkt met lokale sleutel- en brugfiguren die zich op een verbindende manier inzetten om inwoners die we met onze algemene campagnes moeilijk bereiken, te informeren. Het project is een samenwerking tussen eerstelijnszone Baldemore, de gemeentebesturen van Balen, Dessel, Mol en Retie en de mutualiteiten.

Meer info: Hanne Rijkers (deskundige sociale activering sociale dienst gemeente Mol)

hanne.rijkers@gemeentemol.be, 0474 94 17 16