“Nu jezelf inschrijven op Vlaamse reservelijst heeft geen zin”

Gepubliceerd op dinsdag 6 april 2021 17.22 u.
Op dit moment heeft het als inwoner van Balen, Dessel, Mol of Retie geen zin om jezelf in te schrijven op Qvax, het Vlaamse systeem voor reservelijsten.

Het doorworstelen van de online registratieprocedure leidt alleen maar tot tijdverlies voor jezelf en hooggespannen verwachtingen die onmogelijk kunnen worden ingelost. Het Vlaamse reservesysteem bevindt zich momenteel nog in de proeffase. We zijn allerminst zeker dat we dit in Baldemore in de toekomst zullen gebruiken. Ons eigen systeem voor reservelijsten werkt op dit moment op basis van lokale bevolkingsgegevens, gesorteerd op leeftijd. Je hoeft je hiervoor niet zelf te registreren. 

Dankzij de toenemende vaccintoezeggingen konden we vanuit onze eerstelijnszone vorige week meer dan 4.000 inwoners uitnodigen. Deze inwoners verwachten we in de tweede week van de paasvakantie in De Zwaan (Mol) voor hun eerste prik.

Snel doorheen de geboortejaren

Een groot aantal uitnodigingen betekent dat we met het vaccineren vrij snel doorheen de verschillende geboortejaren kunnen gaan. Zo konden we vorige week een groot deel van inwoners van het geboortejaar 1949 uitnodigen. Hopelijk ontvangen we de komende dagen opnieuw grote vaccintoezeggingen, zodat we op korte tijd heel wat geboortejaren kunnen stijgen in ons uitnodigingsproces.

Verwarring vermijden

Bij deze uitnodigingsrondes valt het absoluut te vermijden dat de reservelijst wordt ingezet voor het inplannen van inwoners die enkele dagen later sowieso een Vlaamse uitnodiging ontvangen. Dit leidt alleen maar tot verwarring, potentiële vergissingen en extra administratieve rompslomp. Gemaakte vaccinatie-afspraken moeten dan worden geannuleerd of verplaatst.

Lokale reservelijst automatiseren

Een lokaal systeem om de reservelijsten op te volgen, biedt meer mogelijkheden en flexibiliteit om uit het vaarwater van het Vlaamse uitnodigingsproces te blijven. Dit is absoluut noodzakelijk, zo bleek de afgelopen weken in de praktijk. Daarom hebben we op lokaal vlak achter de schermen al verschillende stappen gezet om de werking van onze lokale reservelijst te automatiseren, inclusief het geautomatiseerd verwittigen per e-mail en sms van inwoners die op deze reservelijst staan. De komende weken gaan we deze werkwijze stapsgewijs invoeren.

Onze lokale reservelijst werkt voorlopig enkel op basis van eigen lokale bevolkingsdatabanken. Je hoeft je hiervoor dus niet zelf te registreren. Zo creëren we geen valse verwachtingen. Ook bij ons lokaal reservesysteem werken we op basis van het leeftijdscriterium én volgen we strikt het vaccinatieschema dat de Vlaamse overheid voorschrijft. Je vindt hier een uitgebreide tekst over hoe het Vlaamse uitnodigingsproces en ons lokaal systeem voor reservelijsten momenteel functioneert: https://www.vaccinatiecentrumbaldemore.be/hoe-verloopt-het-uitnodigen-voor-vaccineren-en-hoe-stellen-we-de-reservelijsten-op

Geen definitieve beslissing

Eerstelijnszone Baldemore heeft op dit moment nog geen definitieve beslissing genomen over de keuze voor het Vlaamse of het eigen lokale systeem. Na de Vlaamse proeffase onderzoeken we grondig welk systeem voor onze eerstelijnszone aangewezen is. Als het Vlaamse systeem een interessante optie blijkt, willen we ook op softwarevlak de nodige garanties vooraleer over te stappen. Dit lijkt ons logisch, gezien de talrijke opstartproblemen met het Vlaamse uitnodigings- en planningssysteem (Doclr). We hopen dan ook snel veel meer informatie van de Vlaamse overheid te ontvangen. Op dit moment weten we over het Vlaamse systeem niet meer dan wat in de media werd aangekondigd.

Geen zin voor 65-plussers

Het heeft op dit moment voor de inwoners van Balen, Dessel, Mol en Retie geen zin om meer dan een uur tijd te spenderen aan een moeizame registratie die vermoedelijk nooit zal gebruikt worden. Vooraleer het Vlaamse systeem buiten de proefzones op snelheid komt, zijn we sowieso al vele geboortejaren verder in het vaccinatieschema. Jezelf nu als 65-plusser registreren in het Vlaamse systeem geeft geen enkele voorrang en leidt op dit moment jammer genoeg alleen maar tot verwachtingen die niet zullen worden ingelost.

Meer info over het Vlaamse proefproject voor de reservelijsten (Qvax): https://www.laatjevaccineren.be/inschrijven-op-de-reservelijst-van-een-vaccinatiecentrum-qvax

Meer info over het uitnodigingsproces en de werking van onze lokale reservelijsten: https://www.vaccinatiecentrumbaldemore.be/hoe-verloopt-het-uitnodigen-voor-vaccineren-en-hoe-stellen-we-de-reservelijsten-op