Slimme rattenvallen moeten plaag helpen bestrijden

Gepubliceerd op donderdag 26 januari 2023 11.38 u.
Sinds januari 2023 bestrijdt lokaal bestuur Dessel bruine ratten met slimme en gifvrije rattenvallen. Het lokaal bestuur kocht vijf rattenvallen aan. Deze werden op verschillende locaties in Dessel geplaatst.

Deze hoogtechnologische vallen zijn een Vlaamse innovatie van de firma Strygoo uit Geel.
De SmarTraps vormen een ecologisch en diervriendelijk alternatief voor klemmen en rattengif.
De inzet van rattengif is al enige tijd niet meer effectief en brengt schade toe aan de biodiversiteit van de gemeente. Niet enkel de bruine rat eet van het rattengif, dit is ook voor andere diersoorten toegankelijk.

Hoe werkt de nieuwe rattenval?

De ratten worden op de SmarTrap gelokt met natuurlijk lokaas. Meerdere sensoren volgen het rattengedrag vanop afstand. Alle informatie en elke beweging wordt meteen doorgestuurd naar het dataplatform van het lokaal bestuur. Wanneer het systeem voldoende rattenactiviteit detecteert, wordt de val vanop afstand geactiveerd. De ratten vallen in een conserveringsvloeistof, sterven een snelle dood en blijven hygiënisch bewaard tot een medewerker van lokaal bestuur Dessel deze verwijdert.

Met de slimme rattenval wordt vermeden dat andere dieren in de val terechtkomen. Bijvangst van andere diersoorten wordt zo tot een absoluut minimum herleid.

De vele vangsten van de SmarTrap worden per locatie gearchiveerd, waardoor het lokaal bestuur ook preventief kan gaan ingrijpen op basis van concrete data.

Meer info

Afdeling Grondgebiedzaken - milieu
tel. 014 38 99 37
E-mail: milieu@dessel.be