Stuw en wandel- en mountainbikepad met uitkijkheuvel plechtig geopend aan de Sibelco-groeve van Donk

Gepubliceerd op maandag 8 juli 2024 9 u.
Vorige vrijdag werden een aantal nieuwe initiatieven aan de Sibelco zandgroeve Donk (aan de Gravenstraat) plechtig ingehuldigd.

Dat gebeurde in de aanwezigheid van Gouverneur Cathy Berx, provinciale gedeputeerden Jan De Haes en Mireille Colson, Inge Neven (CEO van VITO), Wim Claessens (commercieel directeur Sibelco) en onze burgemeester Kris Van Dijck.

Door de installatie van een stuw bij de overloop van Donk naar de Witte Nete is het nu mogelijk om water dat voortdurend uit de groeve Donk wegstroomt, te bufferen om in te zetten tijdens droge periodes. Deze stuw kadert in de demoruimte KlimaatPlassen binnen het Blue Deal project Vlaanderen WaterProof.

Wandelaars en natuurliefhebbers kunnen voortaan via een nieuw aangelegde route en een extra wandelknooppunt (57) met uitkijkheuvel genieten van de natuur rond Donk. Langs de groeve loopt ook een aparte mountainbikeroute die fietsers en wandelaars van elkaar scheidt.

De heraanleg van de west- en noordkant van Donk versterkt ook de lokale biodiversiteit. De bermen werden beplant met gaspeldoorn, een driesterrenrestaurant voor bijen en vlinders die er nectar vinden.