Onroerende erfgoed dienst - Stuifzand

Over ons

Stuifzand is een regionale samenwerking rond cultuur en erfgoed in de warm(hartig)ste regio van ‘t land, de Kempen. Wij zijn een genereus collectief van mensen en organisaties dat samen cultuur- en erfgoedprojecten smeedt, ondernemende netwerken weeft en het culturele leven hier in de Kempen doet knetteren.

Stuifzand is niet (helemaal) nieuw

Ons verhaal start in 2008-2010 wanneer onze 7 gemeenten met steun van de Vlaamse Overheid een cultureel erfgoedwerking uit de grond stampen. Die werking krijgt de naam ‘k.ERF’. De jaren daarop gaan de bibliotheken en cultuurwerkers van onze regio nauwer samenwerken en vormen samen een cultuurnetwerk. Vanaf 2017 timmeren we ook aan een onroerend erfgoedwerking. De erfgoedwerking (k.ERF) en het cultuurnetwerk vormen sinds 2021 samen Stuifzand.

Stuifzand is een collectief

Wie is Stuifzand? Dat is niet in 1 woord te vatten. We zijn 7 gemeenten in hartje Kempen. We zijn een netwerk van cultuur- en erfgoedwerkers die zich professioneel en/of vrijwillig inzetten. We zijn een partnerschap van organisaties in het Kempense cultuur- en erfgoedland. We zijn ook een regionale cultuur- en erfgoeddienst met personeel. ’t Waait alle kanten uit, maar ook altijd weer samen. Stuifzand dus, een Kempens cultuur-, bibliotheek- en erfgoedcollectief.

ERFGOED

Advies op maat

Of je nu een inwoner bent uit onze regio, een lokaal bestuur, een socio-culturele vereniging of andere soort organisatie: je kan met elke erfgoed-vraag bij ons terecht! We gaan samen op zoek naar een oplossing en geven je advies op maat. We helpen je zelf door als we dat kunnen of verwijzen we door naar geschikte partners of experts binnen ons brede regionale of Vlaamse netwerk.

Erfgoedprojecten

Wil je aan een erfgoedproject beginnen, maar weet je niet hoe? Heb je vragen over een collectie? Hoe je voorwerpen moet bewaren? Waar je meer informatie kunt vinden over een bepaald type erfgoed? Hoe je een tentoonstelling aanpakt of deelneemt aan Erfgoeddag? We zetten je op weg met raad en daad, geven subsidies voor erfgoedprojecten en stellen allerlei materiaal en expertise ter beschikking (bijvoorbeeld voor tentoonstellingen of voor het digitaliseren van collecties).

Onroerend erfgoed

Ben je de trotse eigenaar van een historisch pand en wil je renoveren of heb je verbouwingsplannen? Dan helpen we je graag op weg. We lichten de wetgeving toe, kijken of je van premies of financiële voordelen kan genieten en begeleiden je doorheen het gehele traject. Voor beheer en onderhoud kan je evenzeer bij ons terecht. Verder brengen we je in contact met de nodige instanties of specialisten ter zake! Een nieuwe bestemming geven of het uitzonderlijk openstellen van een gebouw of domein? Deelnemen aan publieke evenementen zoals Open Monumentendag? Een archeologische vondst melden? Ook hierbij zijn we graag van dienst.

CONTACT

Martijn Willems - Coördinator bouwkundig erfgoed

Martijn is een eerste aanspreekpunt voor eigenaars en beheerders van gebouwen met erfgoedwaarden in onze regio. Hij adviseert hen omtrent hun restauratie- en renovatieplannen en geeft tips op maat over het behoud en de integratie van historische elementen. Daarnaast adviseert hij onze gemeentebesturen over hun eigen erfgoedprojecten en begeleidt hij hen met de opmaak van een gemeentelijk erfgoedbeleid.

martijn@stuifzand.be | 014 566 689 | 0472 827 403

Els Oostvogels - Adviseur landschappelijk erfgoed

Els is onze expert erfgoed en landschappen. Haar vaste stek is bij Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, ze staat Stuifzand bij in advisering van landschappelijke dossiers. Ze is opgeleid als landschapsontwerper en gepassioneerd door de cultuurlandschappen van de Kempen en hun ontstaansgeschiedenis.

els.oostvogels@rlkgn.be

Erfgoeddienst Stuifzand

Werft 30b, 2440 Geel www.stuifzand.be
Tel. 014 566 689
info@stuifzand.be