Gloednieuwe Spinhal officieel geopend

Gepubliceerd op maandag 15 april 2024 9.42 u.
Na een jaar bouwen, heeft lokaal bestuur Dessel met grote trots de gloednieuwe Spinhal officieel geopend op zaterdag 13 april 2024.

Op 21 maart 2023 werd de eerste steen van de nieuwe gymhal officieel gelegd door burgemeester Kris Van Dijck in bijzijn van Ben Weyts, Vlaams minister van sport. De eerste steen van wat een schitterende nieuwe gymhal is geworden voor turnclub Spinfit, die met zijn 563 leden veruit de grootste sportclub in Dessel is.

Met deze gymhal kunnen we oprecht zeggen dat Dessel nu over één van de mooiste hallen van Vlaanderen beschikt, een hal die ook nog eens volledig klimaat-neutraal is.

Accommodatie

De Spinhal beschikt over een volwaardige tumblingbaan van 25 meter met een aanloopstrook van 10 meter die eindigt in een valkuil waardoor er ook moeilijke einddelen kunnen getraind worden. Naast de tumblingbaan ligt er ook een airtrack van 20 meter met aanloopzone die eveneens eindigt in de valkuil. Hierdoor kan Spinfit vanaf nu ook vanaf zeer jonge leeftijd inzetten op de tumbling-discipline.

Ook de acrygym kan zich verder ontplooien. De wedstrijdvloer met veren (14 x 14 meter) is voor deze discipline uiterst geschikt. De bijhorende spiegelwand rond deze vloer is sowieso een pluspunt om de balansdelen en choreografieën in te oefenen.¬†Door gebruik te maken van gordels en elastiek-longes boven de vloer kunnen ook moeilijke tempo-, balans- en saltodelen getraind worden.

De zaal is ook uitgerust met 3 maxitrampolines waarvan 1 volwaardige grand master met veiligheidsmatten en 1 volledig in de grond ingebouwde trampoline tegen de valkuil. De vrije springhoogte bedraagt 10 meter waardoor de club op het hoogste niveau zal kunnen springen.

Centraal in de Spinhal vind je alle toestellen voor artistieke gymnastiek, voor zowel dames als heren. In de beginjaren zullen deze toestellen vooral gebruikt worden door de recreatieve groepen, maar het is de ambitie van de club om ook voor deze disciplines gedreven trainers aan te trekken zodat ook hier het niveau kan worden opgetrokken.

De nieuwe gymhal beschikt, naast een professioneel uitgeruste gymaccommodatie, ook over een ontvangstbalie, een polyvalente ruimte, 2 kleedkamers, sanitaire voorzieningen en een cafetaria met terras en toeschouwerszone op de eerste verdieping.

Kostenplaatje

De totale kostprijs van de gymhal is gegund voor 3.942.888,91 euro, excl. de technieken HVAC en verlichting die via het DBFMO-principe (Design, Build, Finance, Maintain & Operate, waarbij de opdrachtnemer verantwoordelijk is voor het ontwerp, de bouw en de financiering, maar ook voor het onderhoud en beheer) zullen gerealiseerd werden. De subsidie van 597.584,30 euro van Sport Vlaanderen is dan ook meer dan welkom en stelde ook een kleine gemeente als Dessel in staat om zo’n accommodatie te kunnen bouwen.