Fluvius legt extra elektriciteitsnet voor 6 nieuwe windmolens

Gepubliceerd op dinsdag 29 september 2020 8.48 u.
In 2021 bouwen Engie en Storm 6 nieuwe windturbines ten zuiden van de E34 in Retie. Om het elektriciteitsnet daarop voor te bereiden, legt Fluvius tot in mei volgend jaar 12 kilometer bijkomend net aan. In Dessel gaan er werkzaamheden door tussen 5 oktober 2020 tot 26 maart 2021.

Voor de Vlaamse doelstellingen inzake hernieuwbare energie zullen de 6 bijkomende windmolens langs Oude Beemden een flinke steun betekenen. Momenteel is het lokale elektriciteitsnet echter niet opgewassen tegen de ongeveer 20 megawatt die de zes turbines samen zullen opwekken. Dat heeft Fluvius na een grondige studie bepaald. Er is dus een uitbreiding van het net nodig.

Die netuitbreiding houdt concreet in dat er twaalf kilometer extra kabel zal worden aangelegd van aan Oude Beemden, over het grondgebied van Retie en Dessel, tot aan het transformatorenstation achter de bedrijfssite van Verlipack in Mol. Het aanzienlijke vermogen dat door deze kabels zal passeren, vereist echter ook een dikkere kabel van 630 mm². Dat betekent op zijn beurt weer dat er een bredere sleuf nodig is, waardoor het project een langere doorlooptijd heeft dan normaal.

Om de hinder te beperken, zal de aanleg van het extra net in verschillende fases verlopen. Bij elke fase wordt de nodige signalisatie en omleiding voorzien, zodat het fiets- en autoverkeer altijd vlot en veilig verloopt. Het hele project ging van start op maandag 3 augustus en loopt over vier fases tot begin mei 2021. Hou er wel rekening mee dat onderstaande data door weer of andere onvoorziene omstandigheden licht kunnen wijzigen.

 • Fase 1: Gestuurde boringen: reeds afgerond
  - 1a (van 3 tot 20 augustus): gestuurde boring onder het kanaal Bocholt-Herentals
  - 1b (van 21 augustus tot 7 september): gestuurde boring onder de Congovaart

 • Fase 2: Aanleg in Mol
  - 2a (van 27 oktober tot 13 november): aanleg op het domein van Belgoprocess
  - 2b (van 16 november 2020 tot 25 januari 2021): aanleg op het domein van VITO

 • Fase 3: Aanleg in Dessel (van 5 oktober 2020 tot 26 maart 2021)
 • Fase 4: Aanleg in Retie (van 4 januari tot 6 mei 2021)