Een gele doos met medische info in koelkast? Vanaf oktober ook in onze gemeente

Gepubliceerd op donderdag 1 april 2021 8.47 u.
Ook in onze eerstelijnszone Balen, Dessel, Mol en Retie (Baldemore) ontvangen alle senioren en mensen met een chronische ziekte of beperking een zogeheten ‘gele doos’. De doos bevat alle belangrijke levensreddende medische info voor de hulpdiensten.

Je bewaart ze in de koelkast en hangt een sticker aan de binnenkant je deur. In de loop van oktober verdelen we de doos in onze regio. We zorgen eerst voor overleg met en communicatie naar huisartsen, thuisverpleegkundigen en apothekers zodat het project stevig verankerd is bij de lancering.

Door een sticker te plakken op de binnenkant van je voordeur weten hulpverleners dat er een gele doos in de koelkast zit. Zo vinden ze snel de nodige medische informatie om gepaste hulp te bieden bij een medisch noodgeval.

Gratis voor senioren en chronisch zieken

Senioren en mensen met een chronische ziekte of beperking ontvangen dit najaar een gratis exemplaar van de gele doos. In Dessel komen eerst de 65-plussers en mensen met een chronische ziekte of beperking aan de beurt. Daarna krijgen ook de 55-plussers een gele doos. Dit laatste is exclusief voor Dessel omdat ons zorgteam zich ontfermt over senioren vanaf 55 jaar.

Achter de schermen werken we aan een grondige voorbereiding om de verdeling vlot te laten verlopen. Hoe we de verspreiding organiseren, is nog niet duidelijk. Wel staat vast dat we de betrokken inwoners op voorhand grondig informeren.

Samenwerkingsverband

Het Regionaal Platform Ouderenbeleidsparticipatie (RPO) Kempen lanceert dit project met steun van Welzijnszorg Kempen en de provincie Antwerpen. Via de eerstelijnszone Baldemore realiseert ook de seniorenraad in samenwerking met onze gemeente het project.

Onze gemeente is een ‘Gezonde Gemeente’ en we willen die naam eer aan doen door preventief gezondheidsproblemen aan te pakken. De ‘gele dozen’ passen perfect in deze aanpak.

Meer info

Afdeling Welzijn – zorgteam
Tel. 014 38 90 37
E-mail: senioren@dessel.be