Driekoningen

Het Driekoningenfeest is een traditie waar veel kinderen ieder jaar naar uitkijken. Op 6 januari trekken ze samen met vrienden de straat op om al zingend te bedelen om snoep en centen. Ieder jaar trakteert de Desselse cultuurraad met lekkere warme chocolademelk en een verse wafel. Aangezien vele mensen samenbrengen voorlopig nog niet mag, maar ze wel de traditie wil bewaren, zocht en vond de cultuurraad een gezellig alternatief voor het Driekoningenfeest op 6 januari.

Want helaas, op pad gaan zit er dit jaar niet in. Bedelzang is verboden in de provincie Antwerpen (politiebesluit in bijlage).

Hoe kan je wel Driekoningen vieren?

  • Driekoningentaart: bak samen met je gezin een taart met daarin een boon of klein beeldje verstopt. Wie de boon in zijn stukje taart vindt, is die dag koning en mag bepalen hoe de dag eruit ziet. Onze cultuur- en jeugdraad maakte een leuk filmpje met tutorial voor het maken van de allerlekkerste driekoningentaart. Je kan ook een mooie kroon maken voor wie de boon vindt. Ook in de zwerfbibs kan je het sjabloon voor de kroon vinden.
  • Driekoningenbrief: naast de boon in de taart was er nog een andere manier om tot koning gekroond te worden: de koningsbrief. Een blad papier met daarop een reeks personages werd verknipt en willekeurig verdeeld onder de tafelgenodigden. Bij elk personage paste een functie, zo kon de koningen bevelen geven, moest de zot de gasten entertainen, de kok eten maken….