Desselse School De Kangoeroe krijgt duwtje met cheque en springt in project groene oases  

Gepubliceerd op maandag 24 april 2023 10.46 u.
Op maandag 24 april gaven de leerlingen van gemeentelijke basisschool De Kangoeroe de aftrap voor de realisatie van een Groene Oase en ontvingen daarvoor een cheque uit handen van gedeputeerde Mireille Colson.

Het project Groene Oases van Provincie Antwerpen biedt scholen de mogelijkheid om investeringskosten voor een groene speelplaats terugbetaald te krijgen.

Project Provincie Antwerpen

“Maak van je speelplaats een groene oase.” Dat is de boodschap en het doel dat centraal staat in de campagne van provincie Antwerpen. Kleuter-, lagere en secundaire scholen binnen Provincie Antwerpen kunnen een aanvraag indienen om de speelplaats te ontharden én vergroenen. “Provincie Antwerpen zorgt voor de coördinatie en middelen”, verheldert gedeputeerde Mireille Colson. “De Antwerpse Regionale Landschappen helpen bij de uitvoering, ze brengen een bezoek aan de school en geven onder meer advies bij de administratie en plantenkeuze.

Als school krijg je 70 tot 100 % van de investeringskost terugbetaald. GBS De Kangoeroe diende een aanvraag in voor een Grote Groene Oase en neemt zo een cheque in ontvangst van wel € 25.000. Scholen kunnen zich nog steeds kandidaat stellen via de website www.provincieantwerpen.be/groeneoases

De Kangoeroe wil grote sprong voorwaarts maken

De Kangoeroe in Dessel heeft grootse plannen. Om in dit vergroeningsproject te stappen heeft de school een overkoepelend beleidsteam opgesteld. Hierin zetelen de coördinator van de naschoolse kinderopvang IBO Dessel, het hoofd van de technische dienst van de gemeente, het hoofd van de groendienst van de gemeente en deskundige milieu en de schooldirectie.

Directeur Anton Vandenbosch licht toe: “De school is momenteel totaal verhard en heeft grootse ambities om daar verandering in te brengen. We streven naar een ontharding tot 50% van de buitenruimte. Op de planning staan een aantal spelelementen en buiteninfrastructuur die herbestemd worden. Zo hebben we een fietsparcours, een blotevoetenpad en een buitenklas die een make-over zal krijgen naar een groene en ontharde variant.” Burgemeester Kris Van Dijck vult aan: “Gemeente Dessel ondersteunt graag de school bij hun plannen. Zo zal de school gemeentearbeiders kunnen inschakelen en gebruik maken van het materiaal om te ontharden.” MOS (Milieu op School) zal een traject opstarten om de school te begeleiden.

De voordelen van vergroening

Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.

Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.