Desselse jeugdraad ondertekent feestcharter

Gepubliceerd op donderdag 7 oktober 2021 15.51 u.
Lokaal bestuur Dessel en de jeugdraad ontwikkelden een sensibiliseringscampagne rond alcoholgebruik bij jongeren onder de slogan “Verstandig uit de bol!”. Op woensdag 6 oktober 2021 werd het bijhorende feestcharter door de leden van de jeugdraad ondertekend.

Geen oplijsting van regeltjes en normen, wel een oproep om te blijven feesten, weliswaar op een verantwoorde manier en met 1 duidelijke boodschap: draag zorg voor elkaar.

Verstandig uit de bol

Stellen dat het een historische dag was, is misschien wat overdreven. Het feit dat er geen alcohol mag geschonken worden aan jongeren onder de 16 jaar en geen sterke drank onder de 18 jaar is al langer verplicht. En toch is hetgene wat er woensdag gedaan werd een mijlpaal.

Lokaal bestuur Dessel zet samen met de jeugdraad en alle Desselse jeugdverenigingen (en gesteund door de lokale horeca) hun schouders onder een waardevol project. De campagne die wordt uitgerold, gaat immers verder dan de wetgeving over alcohol.

“Bij ons zeggen we niet dat je zot bent als je eens uit de bol gaat. Nee, we roepen net op om zeker uit de bol te blijven gaan, maar wel op een verstandige manier. Vandaar onze slogan ‘Verstandig uit de bol!’. We willen de feestcultuur die we in Dessel kennen dus zeker niet afremmen. Het doel van deze campagne is juist om zo lang en zo veel mogelijk te kunnen blijven feesten en fuiven door zorg te dragen voor elkaar en er op te letten dat iedereen veilig thuis komt. Samen gaan we op die manier voor een veilige feestcultuur”, zegt schepen van Jeugd Barbara Rommens.

Leeftijdsbandjes

Op de dienst Vrije Tijd werd een fuifkoffer samengesteld die via de evenementenkluis ontleend kan worden. In deze koffer zitten naast barbriefings, informatiebanners en oordopjes ook gekleurde leeftijdsbandjes. Jongeren onder 16 jaar krijgen een rood bandje en mogen enkel frisdrank drinken. De jeugd tussen 16 en 18 jaar krijgt een oranje bandje en mag ook bier en wijn drinken. Vanaf 18 jaar krijg je een groen bandje en mag je ook sterke drank drinken. Tijdens de Bosfuif van Chiro Dessel werd het gebruik van de leeftijdsbandjes al langer toegepast. De Bosfuif van eind september was dan ook het ideale moment op de campagne te lanceren.

“We zijn uiteraard niet zo naïef dat we denken dat er nu nooit meer iets zal gebeuren, maar door dit charter te ondertekenen dragen de jeugdverenigingen wel de boodschap uit dat ze mee willen werken aan een veilig feestklimaat,” zegt deskundige Vrije Tijd Jo Kuypers, “en daarmee tonen ze een grote zin voor verantwoordelijkheid.”