De pomp

Op 5 september 1842 vond de gemeenteraad het nodig om een pomp op de Markt te plaatsen als hulpmiddel tijdens een brand. In 1876 was deze pomp volledig versleten en werd ze nog nauwelijks gebruikt. Er werd daarom een nieuwe geplaatst volgens een ontwerp van architect Taeymans. Het water stroomde uit twee leeuwenkoppen. Oorspronkelijk stonden er paaltjes rond de pomp, die later vervangen werden door een bakstenen muur. Bij de heraanleg van de markt in de jaren zestig verhinderde meester Goots dat de pomp afgebroken werd. Om het muurtje er rond te redden was hij te laat. Toen in 2001 het marktplein opnieuw onder handen werd genomen, wilde het toenmalige schepencollege de pomp afbreken en verplaatsen. Deze plannen werden echter gewijzigd, toen de pomp – op vraag van Kris Van Dijck - als monument beschermd werd.

Bij de heraanleg van de markt begin jaren 2000 werd rond de pomp een perkje – waarin het wapenschild van Dessel verwerkt zit – voorzien.

Het renovatiedossier voor de pomp is al enkel jaren lopende en wacht nog op een definitief groen licht om van start te kunnen gaan.

Bron: Dessel, anno… - deel 1, een publicatie van Heemkundige Kring De Griffioen Dessel vzw