Coachingtraject zwerfvuil en sluikstorten

Dessel neemt samen met IOK Afvalbeheer deel aan een coachingtraject van Mooimakers.

Een gezellige gemeente is een propere, mooie gemeente waar we graag wonen. Daarom is Dessel toegetreden tot een coachingtraject van Mooimakers binnen de werking van Vlaanderen Mooi. Dit coachingtraject wordt mee gecoördineerd door IOK Afvalbeheer.

Vlaanderen Mooi is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. De OVAM is verantwoordelijk voor het afvalstoffen-, materialen- en bodemsaneringsbeleid in Vlaanderen. Fost Plus verenigt de bedrijven die verpakte producten op de Belgische markt brengen. De lokale overheden zijn verantwoordelijk voor de openbare reinheid en zijn verenigd in de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (vvsg). Vlaanderen Mooi geeft uitvoering aan haar beleid onder de naam Mooimakers.

Mooimakers organiseert campagnes, voert onderzoek, stimuleert kennisuitwisseling, ondersteunt op een proactieve manier alle factoren die zich engageren in de strijd tegen zwerfvuil en zet zelf aanstekelijke acties op. Mooimakers is de motor van een maatschappelijke beweging waar iedereen deel van kan uitmaken.

Een coachingtraject duurt 3 jaar om het huidige zwerfvuil- en sluikstortbeleid te optimaliseren. Het doel van dit intensieve traject is een vermindering van het zwerfvuil en sluikstort in onze gemeente. Mooimakers voorziet hier ook een subsidie voor.

Zo pakken we dit concreet aan.

Naast een aantal verplichte actiepunten zoals de opmaak of evaluatie van een degelijk vuilnisbakkenplan en evaluatie veegplannen is er ook ruimte om te werken rond een aantal vrij te kiezen thema's die Dessel samen met IOK Afvalbeheer regionaal zal aanpakken.

Meten: we monitoren de lokale situatie. Waar is zwerfvuil en sluikstort? Wat zijn de meest vervuilde plekken? Deze plaatsen inventariseren we en volgen we op. Daarna zullen we enkele hardnekkige plaatsen aanpakken.

Plannen: we maken een nieuw vuilnisbakkenplan, evalueren de bestaande veegplannen en sturen bij waar nodig. 

Dit kan bijvoorbeeld leiden tot het weghalen, het bij- of verplaatsen van vuilnisbakken om het gebruik ervan te verbeteren. 

Doen: er komt een plan van aanpak en we begeleiden ons gemeentepersoneel hierin.

Om de zwerfvuilproblematiek efficiënt aan te pakken is een samenspel vereist van verschillende acties die we kunnen onderbrengen in 5 pijlers:

  • Infrastructuur
  • Omgeving
  • Communicatie
  • Participatie
  • Handhaving

Deze pijlers zullen ook aan bod komen binnen alle actiepunten van dit coachingtraject.

Samen werken we alvast aan een proper Dessel!