Blauwalgen in Desselse kanalen: captatieverbod van kracht

Gepubliceerd op maandag 1 augustus 2022 15 u.
Het is warm en droog. Het grondwaterpeil is daarom erg laag en ook blauwalgen steken weer de kop op. Dat gaat gepaard met enkele maatregelen.

Als gevolg hiervan stelt de Vlaamse Waterweg, de beheerder van de Vlaamse waterlopen, een verbod in voor de captatie van gecontamineerd water voor het besproeien van consumptie- en voedergewassen en als drinkwater voor vee en dit voor:

- het Kanaal Dessel - Turnhout -Schoten;

- het Kanaal Bocholt - Herentals.

Het besluit is onmiddellijk van kracht, en dit tot tegenbericht.

Dit captatieverbod brengt ook enkele maatregelen rond waterrecreatie met zich mee. Zo zijn activiteiten waar contact met water gemaakt wordt verboden (o.a. zwemmen, waterpolo, duiken, waterski, tubing, wakeboarding, jetski, windsurfen,...). Waterrecreatie zoals kajakken is nog toegestaan, zolang er geen contact met het water wordt gemaakt. 

Meer info rond het actuele verbod kan je hier terugvinden (webpagina Vlaamse Waterweg). Mogelijke uitbreidingen van dit verbod naar andere waterlopen binnen onze gemeente kan je op deze pagina ook terugvinden. 

Hoe herken je blauwalgenbloei?

Blauwalgenbloei is vrij gemakkelijk te herkennen:

  • De blauwalgen drijven boven op het water of zitten als vlokken in het water. Ze vormen een (blauw)groene tot roodbruine olie- of verfachtige laag die op het wateroppervlak drijft of er net onder zweeft.
  • Ook wanneer je wit of blauw schuim aan de waterkant ziet, is er sprake van blauwalgenbloei.
  • Een ongewone watervogelsterfte of vissterfte kan het gevolg zijn van blauwalgenbloei.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Via huidcontact, door water in te slikken of door heel kleine waterdruppels in te ademen, kan ons lichaam in contact komen met de gifstoffen van blauwalgen. Dit kan leiden tot diarree, braken, irritatie van de ogen, oren en huid, hoofdpijn, luchtwegklachten, allergische reacties en astma. Ook voor dieren kunnen de gifstoffen schadelijk en zelfs dodelijk zijn.

Blauwalgenbloei gezien? Meld het!

We vragen aan iedereen om blauwalgenbloei in kanalen, rivieren, beken, openbare vijvers en plassen meteen te melden aan de milieudienst van lokaal bestuur Dessel, tel. 014 38 99 37, e-mail: milieu@dessel.be.