Bestrijding bruine rat

Iedereen is bij wet verplicht om op zijn eigen terrein de bruine rat te bestrijden (Koninklijk Besluit van 19 november 1987) en dit is niet zonder reden.

De rat brengt heel wat ziekten over (o.a. via haren, uitwerpselen en urine), veroorzaakt veel schade, zowel aan infrastructuur (isolatiemateriaal, kabels,…) als aan (voeder)gewassen, ze plant zich erg snel voort en heeft amper natuurlijke vijanden. 60 jongen per jaar is voor één vrouwtje niet uitzonderlijk.

Het gemeentebestuur biedt, op voorwaarde dat de preventieve maatregelen toegepast worden, ondersteuning voor het bestrijden van de bruine rat. Er wordt een speciaal ontwikkelde gifbuis met gifblok geplaatst waarna er gecontroleerd zal worden of er van het gif wordt gegeten. Wanneer er lange tijd niet van het vergif gegeten wordt zal de gifbuis terug opgehaald worden om op een andere locatie te gebruiken.

De slimme rattenval

Sinds januari 2023 bestrijdt de gemeente bruine ratten naast vergif ook met slimme en gifvrije rattenvallen. Het lokaal bestuur kocht vijf rattenvallen aan om op verschillende locaties in Dessel te plaatsen.

Deze hoogtechnologische vallen zijn een Vlaamse innovatie van de firma Strygoo uit Geel.
De SmarTraps vormen een ecologisch en diervriendelijk alternatief voor klemmen en rattengif.
De inzet van rattengif is al enige tijd niet meer effectief en brengt schade toe aan de biodiversiteit van de gemeente. Niet enkel de bruine rat eet van het rattengif, dit is ook voor andere diersoorten toegankelijk.

Hoe werkt deze slimme rattenval?

De ratten worden op de SmarTrap gelokt met natuurlijk lokaas. Meerdere sensoren volgen het rattengedrag vanop afstand. Alle informatie en elke beweging wordt meteen doorgestuurd naar het dataplatform van het lokaal bestuur. Wanneer het systeem voldoende rattenactiviteit detecteert, wordt de val vanop afstand geactiveerd. De ratten vallen in een conserveringsvloeistof, sterven een snelle dood en blijven hygiënisch bewaard tot een medewerker van lokaal bestuur Dessel deze verwijdert.

Met de slimme rattenval wordt vermeden dat andere dieren in de val terechtkomen. Bijvangst van andere diersoorten wordt zo tot een absoluut minimum herleid.

De vele vangsten van de SmarTrap worden per locatie gearchiveerd, waardoor het lokaal bestuur ook preventief kan gaan ingrijpen op basis van concrete data.

Voorwaarden

De preventieve maatregelen zijn:
- zorg dat dierenvoeding (bv. kippenvoer) steeds goed opgeborgen is;
- zorg dat huisdieren niet te veel gevoederd worden zodat al het eten opgegeten wordt en zo geen eten blijft liggen;
- zorg dat het afval steeds in een afgesloten container zit;
- composteer op de juiste manier (composteer zeker geen bereide etenswaren en gebruik een open compostbak voor groenafval en eventueel een afgesloten compostvat met bodemrooster voor niet-bereide etenswaren zoals groenten en fruit (ratten houden namelijk van het hoge suikergehalte in verschillende fruitsoorten).

Hoe aanvragen?

Neem contact op met de dienst omgeving - milieu.