Alle 65-plussers uitgenodigd! 3.350 uitnodigingen vertrokken voor 1ste prik in de eerste week van mei

Gepubliceerd op vrijdag 23 april 2021 10.57 u.
Donderdagavond 22 april verstuurden we 3.350 nieuwe uitnodigingen voor vaccinaties met Pfizer. Het gaat om uitnodigingen voor inwoners uit Balen, Dessel, Mol en Retie van de geboortejaren 1954, 1955, 1956, 1957 en enkele mensen uit 1958.

Deze mensen verwachten we voor hun eerste prik op 6,7 of 8 mei. Deze nieuwe uitnodigingsronde betekent dat op 8 mei alle 65-plussers die kiezen voor vaccinatie, hun eerste prik hebben ontvangen. Let op: nog niet alle inwoners uit 1958 komen in deze uitnodigingsronde aan bod. Daarnaast werden ook al een aantal mensen met onderliggende ernstige aandoeningen uitgenodigd. Zij worden opgenomen in de Vlaamse databank na een analyse door de ziekenfondsen. Elke uitnodigingsronde zakken we verder in leeftijd, afhankelijk van het aantal door Vlaanderen toegezegde vaccins.

De mensen die in deze ronde worden uitgenodigd, ontvangen de eerste helft van volgende week hun Vlaamse uitnodigingsbrief in de bus. Daarnaast krijgen ze ook van eerstelijnszone Baldemore een Persoonlijk Vaccinatiedossier. Als we via de ziekenfondsen je mailadres hebben, wordt de uitnodiging ook automatisch per e-mail verstuurd. In dat geval zit de mail al in je mailbox. De tweede prik is voor deze inwoners voorzien op 9, 11 en 12 juni.

Het overige vaccinatienieuws voor deze week van eerstelijnszone Baldemore vind je hieronder:

  • Donderdag 22, vrijdag 23 en zaterdag 24 april werd en wordt er in ons vaccinatiecentrum opnieuw volop gevaccineerd. In totaal dienen we verspreid over deze drie dagen 2.341 eerste prikken Pfizer toe. Met 1.006 vaccinaties op donderdag en 1.020 prikken op zaterdag zijn dit deze week onze topdagen. Als deze cijfers verwerkt zijn in de officiële statistieken op laatjevaccineren.be, staan we zaterdagavond op een vaccinatiegraad van 80,7% voor onze 65-plussers.

  • Op donderdag 22 april bedroeg de officiële vaccinatiegraad nog 66,4% bij de 65-plussers. De vaccins die we deze week toedienen, zullen pas zondag 24 of maandag 25 april in deze officiële cijfers verwerkt worden, waardoor we met ongeveer 15% stijgen. Omdat we met ons vaccinatiecentrum vaak werken tot 23 uur ’s avonds, zit er voor ons vaccinatiecentrum een dag extra vertraging op het geautomatiseerd verwerken van de cijfers.

  • Op het niveau van de 18-plussers zit onze vaccinatiegraad momenteel officieel op 26,4%. Na de verwerking van de vaccins van deze week komen we op een vaccinatiegraad bij alle volwassen inwoners uit van 29,9%.
  • Naast de toezegging van Pfizer voor de eerste week van mei zijn ook nog steeds toezeggingen voor AstraZeneca en Johnson & Johnson mogelijk. Dit hangt volledig af van de beslissingen die voor beide vaccins de komende uren en dagen zullen genomen worden door de hogere overheid. Ook voor de tweede vaccinatieprik met AstraZeneca wachten we met spanning de richtlijnen af.

  • Naast de eerste prikken met Pfizer hebben we voor de eerste week van mei nog een levering van 1.400 Pfizers voor de noodzakelijke tweede prik.

  • In ons vaccinatiecentrum blijven er nooit vaccins lange tijd liggen ter bewaring. Alle vaccinleveringen worden nog dezelfde week of hetzelfde weekend geprikt. Voor de weekcijfers zijn we dus volledig afhankelijk van de Vlaamse vaccintoezeggingen.

  • De combinatie van meerdere vaccins op dezelfde dag in het vaccinatiecentrum vraagt voor de organisatie een hele logistieke puzzel, aangezien elk vaccin een andere werkwijze vereist inzake bewaren en voorbereiding.

Meer info: www.vaccinatiecentrumbaldemore.be