Algemeen rook- en vuurverbod provincie Antwerpen: CODE ORANJE

Gepubliceerd op maandag 26 april 2021 8.40 u.
Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) kondigt code oranje af voor de provincie Antwerpen. Het is erg droog in natuur -en heidegebieden en bossen, daardoor is het brandgevaar er hoog. Sinds 24.04.2021 geldt een rook -en vuurverbod in deze gebieden.

Omdat het ook elders in de provincie droog en brandgevaarlijk is, zijn kampvuren op het volledige grondgebied van de provincie verboden.

Wat betekent code oranje?
Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) paste de risicocode voor het volledige grondgebied van de provincie Antwerpen aan naar oranje: ORANJE: Hoog gevaar. Wees voorzichtig! 

Een rook- en vuurverbod in natuurgebieden, open vuren overal verboden
Om bijkomende bos- en natuurbranden te voorkomen, kondigt gouverneur Cathy Berx met onmiddellijke ingang een politiebesluit af dat een absoluut rookverbod oplegt in de natuur- en heidegebieden en bossen in provincie Antwerpen, evenals een verbod om vuur te maken in de open lucht. Dat verbod geldt voor het volledige grondgebied van de provincie. Een open vuur of kampvuur maken is overal verboden. In alle bossen, natuur- en heidegebieden is het bovendien verboden om te roken. Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen: "De brand op het Groot Schietveld in Brecht toont aan dat de natuur erg droog is en brand snel uitbreiding kan nemen. Wees dus maximaal waakzaam en alert voor vuur in de natuur, en voor alles wat vuur kan veroorzaken. En als u gaat ontspannen in de natuur: doe het dan verstandig en op veilige afstand en leef de maatregen na die van kracht zijn tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19. Zorg goed voor jezelf, voor anderen, én in het bijzonder ook voor onze bossen en heide- en natuurgebieden."

Download hieronder het politiebesluit.

Het verbod is onmiddellijk van kracht en geldt tot het uitdrukkelijk wordt opgeheven.