16- en 17-jarigen welkom op reservelijst VAXLIST

Gepubliceerd op woensdag 16 juni 2021 11.20 u.
Ook 16- en 17-jarigen (geboortejaren 2004 en 2005) kunnen zich vanaf nu registeren op onze reservelijst VAXLIST. Deze doelgroep komt op dit moment uitsluitend in aanmerking voor een vaccinatie met Pfizer.

Minderjarigen van deze leeftijd mogen wettelijk zelf beslissen of ze zich al dan niet laten vaccineren, wat maakt dat ze zichzelf zonder formele toestemming van de ouders kunnen registreren. Registreren kan op www.vaxlist.be.

Ook onder de jonge leeftijdscategorieën stellen we in eerstelijnszone Baldemore een zeer grote vaccinatiebereidheid vast. Sinds afgelopen zondag 13 juni krijgt iedere meerderjarige die jonger is dan 41 jaar de kans om zich via VAXLIST kandidaat te stellen voor een vaccin van Johnson & Johnson (J&J).

831 kandidaten voor J&J

Inmiddels hebben we al meer dan 831 registraties voor dit vaccin en ontvangen deze jonge inwoners (vooral twintigers) volop een uitnodiging per sms. Met dit bijzonder mooie aantal hebben we al meteen voldoende kandidaten voor het aantal J&J-vaccins dat momenteel definitief is toegezegd. We hopen de komende weken op nog bijkomende toezeggingen. Voor elke nieuwe toezegging kunnen we aansluitend meteen uitnodigingen vanuit VAXLIST. Kandidaten voor J&J blijven dus meer dan welkom. We kunnen evenwel geen beloftes maken.

Op dit moment telt onze VAXLIST in totaal 1532 personen, waaronder de kandidaten voor J&J. Zij worden last-minute opgeroepen en ingeschakeld voor het opvullen van tijdslots die vrijkomen door annuleringen. Afhankelijk van hun leeftijd en al dan niet voorkeur voor J&J, komen deze kandidaten in aanmerking voor meerdere vaccins. Je kan zelf nooit je vaccin niet kiezen. Ook overschakelen naar J&J nadat je een Vlaamse uitnodiging hebt ontvangen, kan niet.

Nu ook 16- en 17-jarigen

Aangezien we de afgelopen weken vrij constant een mooi aantal reguliere uitnodigingen konden versturen voor een 1ste prik, kunnen we VAXLIST vanaf nu uitbreiden naar de minderjarige 16- en 17-jarigen. Wie een reguliere uitnodiging ontvangt, verdwijnt automatisch van VAXLIST, waardoor we onze reservelijst voortdurend moeten aanvullen.

Werking VAXLIST

Ook voor de werking van VAXLIST gelden de criteria van de Vlaamse overheid. Naast een aanduiding als risicopatiënt door de huisarts wordt er in primaire orde uitgenodigd op leeftijd. Dit criterium bepaalt primair je plaats op de rangschikking, niet het tijdstip van aanmelding.

Vroeger je 2de vaccin?

We ontvangen via het callcenter geregeld vragen van inwoners die hun 2de vaccins van AstraZeneca of Pfizer sneller willen ontvangen. We lezen in de media de beloftes van Vlaanderen op dat vlak, met name de mogelijkheid om de 2de prik van AstraZeneca vroeger te ontvangen. Dit kan systematisch pas gebeuren wanneer AstraZeneca deze vaccins ook effectief vroeger levert. We hopen hierover van de Vlaamse overheid zo snel mogelijk definitieve informatie te ontvangen. Op dit moment hebben we hierover jammer genoeg nog geen bevestiging. We begrijpen dan ook de teleurstelling bij oudere inwoners die hierdoor een stukje langer moeten wachten op hun 2de prik in vergelijking met jongere inwoners. Als lokale eerstelijnszone kunnen we hier niets aan veranderen.

Meer info: Vaccinatiecentrum Baldemore, 014 38 90 47, www.vaccinatiecentrumbaldemore.be