Word jij energiemeester?

Gepubliceerd op woensdag 21 november 2018 10.53 u.
Heb jij zin om gezinnen te ondersteunen om slimmer om te gaan met energie? Wil jij gezinnen helpen om een halt toe te roepen aan hun stijgende energiefactuur? Word dan vrijwilliger energiemeester in je gemeente!

Veel Desselaars willen energie besparen maar weten niet goed hoe ze hieraan moeten beginnen. Als energiemeester word je hét aanspreekpunt van deze gezinnen.

Hoe je je rol als energiemeester invult, bepaal je voor een groot deel zelf, maar je kan hoe dan ook op veel ondersteuning rekenen:

  • Je krijgt een basisopleiding tot energiemeester, voorkennis is dus niet vereist.
  • Je kan met al je vragen steeds terecht bij experten van Kamp C, het Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen in onze regio.
  • Je krijgt de nodige hulpmaterialen en technische snufjes ter beschikking.
  • Je bouwt mee aan een Vlaams netwerk van huishoudelijke energie-adviseurs.

Uiteraard kies je zelf hoeveel gezinnen je wil begeleiden.

Er zijn momenteel 45 energiemeesters actief in de Kempen. Frans uit Mol, is er daar één van. Wij vroegen hem waarom hij energiemeester geworden is. ‘Zelf heb ik een honderdtal euro kunnen besparen door een aantal kleine ingrepen. Zo had ik een zeeaquarium en let ik nu meer op het uitschakelen van stand-by lichtjes. Veel mensen hebben er geen idee van dat dergelijke kleine maatregelen al heel wat kunnen besparen. Daar wil ik hen graag bij helpen.’ Het feit dat je zelf kan bepalen hoeveel mensen je begeleidt en dus hoe intensief je hier mee bezig bent, vindt Frans een groot voordeel: “Tot nu toe ben ik op huisbezoek geweest bij 2 gezinnen. Samen met hen gaan we rond in de woning en speuren we naar energievreters. Dit neemt ongeveer één à twee uurtjes in beslag. De begeleiding is op maat, vrijblijvend en helemaal gratis. Een aanrader voor iedereen.” Momenteel zijn er nog geen energiemeesters in Dessel. “Ik was jarenlang melkboer in Brasel, en ben dus geen onbekende in Dessel. Ik ben bereid om ook Desselse gezinnen verder te helpen, maar een extra collega in Dessel is steeds welkom!”

Interesse om energiemeester te worden? Op zoek naar meer informatie?

  • Voor meer info over het project kan je terecht op kempen2020.be/energiemeester, tel. 014 27 96 50 of energiemeester@kampc.be. Registreer je vrijblijvend als kandidaat via de website en blijf op de hoogte.
  • Wil je graag dat een energiemeester jouw woning eens onder de loep neemt? Vraag een huisbezoek aan via www.kempen2020.be/huisbezoek of tel. 014 27 96 50