Tijdelijk recreatieverbod kanaal Bocholt-Herentals en Dessel Schoten

Gepubliceerd op vrijdag 10 augustus 2018 8.03 u.
De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) voerde op 7 en 9 augustus een staalname uit op het kanaal Bocholt-Herentals in Lommel, Neerpelt en Geel en op 10 augustus op het kanaal Dessel-Schoten omwille van het aantreffen van potentieel toxische blauwalgen.

Op vraag van de VMM vaardigden zowel waarnemend gouverneur van Antwerpen, Bram Abrams, als gouverneur van Limburg, Herman Reynders preventief een tijdelijk verbod uit op zachte recreatie op het kanaal Bocholt-Herentals, het kanaal naar Beverlo en het kanaal Dessel-Schoten. Daarnaast is het verboden water te capteren uit het kanaal voor het besproeien van landbouwgewassen en drinkwater voor vee. Het verbod geldt totdat het uitdrukkelijk wordt opgeheven.

Kajakken, kanovaren, vissen, waterskiën, wakeboarden,... behoren tot zachte recreatie op het kanaal en is tijdelijk verboden. Pleziervaart blijft wel mogelijk.

Overtredingen op dit politiebesluit worden bestraft met een gevangenisstraf van 8 tot 14 dagen en/of een geldboete.

Wat is blauwalg?
Cyanobacteriën of blauwalgen zijn bacteriën die drijvend aan het wateroppervlak een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag vormen op het water. Bij warm weer kunnen ze vooral in stilstaand, voedselrijk oppervlaktewater woekeren. Als de olieachtige laag op het water dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af en komen er stoffen vrij die klachten kunnen veroorzaken. Dit enkel wanneer het om hoge concentraties gaat.

Mogelijke klachten
Mensen die in aanraking kwamen met het water, spoelen zich best goed af om huidirritaties te voorkomen. Klachten zoals diarree en braken, irritatie van de ogen, oren en huid, hoofdpijn, luchtwegklachten en allergische reacties treden enkel op na inslikken van het water. De klachten beginnen binnen de twaalf uur en verdwijnen na enkele dagen vanzelf. Bij ernstige klachten raadpleeg je best je huisarts.

Meer informatie over blauwalg vind je op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Meer info: afdeling Grondgebiedzaken, 014 38 99 27, technisch@dessel.be