Sas4-Toren

Op het grondgebied van Dessel, Sas 4, kruisen de drie kanalen Bocholt-Herentals, Dessel-Schoten en Dessel-Kwaadmechelen, een unicum in Europa. Om deze reden werd er gekozen op dit kanalenkruispunt een uitkijktoren te plaatsen. Met de auto is de toren het best te bereiken via de Nieuwedijk. Het adres van de Sas4-Toren is Nieuwedijk 72Z 2480 Dessel

De Sas4-Toren is 37 meter hoog en geeft een schitterend uitzicht. Bij helder weer kan je ettelijke kilometers ver zien. De toren telt 216 trappen en is makkelijk te betreden. Hoogtevrees of moeilijk te been? Geen probleem. In het bezoekerscentrum kan je de beelden van het uitzicht bekijken op een TV-scherm. Het geeft je een impressie van wat er bovenop de Sas4-Toren te zien is, maar niets kan tippen aan de realiteit. Dus de 216 treden beklimmen loont zeker en vast de moeite. En de conditie wordt er ook niet slechter van…

Voor de kinderen is er een natuurlijk speelbos waar ze naar hartelust kunnen ravotten.

Gedenkteken WOII
In september 2018 werd er aan de Sas4- Toren een gedenkteken voor de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog ingehuldigd.

Reeds verschillende jaren gidsen Dries Majewski en Gil Geerings groepen langsheen de bunkers aan de kanalen. Onder de deelnemers van deze wandeling zaten niet enkel geïnteresseerden of nieuwsgierige, maar ook familieleden van de slachtoffers. Hierdoor ontstond het idee om met een gedenkteken de slachtoffers en het verhaal meer onder de aandacht te brengen.

Het beeld is een creatie Lea van Lieshout en de vzw Pleintjes met een verhaal. Het bijhorende gedicht is van Jean-Paul Melis.

Meer informatie: www.battleforthelocks.be

Openingsuren:
De Sas4-Toren is 24/7 toegankelijk.

Gratis toegang
De Sas4-Toren en de tentoonstelling zijn gratis te bezoeken tijdens de openingsuren.