Rustzoekers op den boeren buiten

Gepubliceerd op woensdag 13 maart 2019 11.02 u.
Burn-out, stress is een zeer actueel thema, de aantallen lopen in stijgende lijn op. Uit onderzoek blijkt inmiddels de helende werking van een groene omgeving op mensen met burn-out.

Een open landschap, het buiten zijn en bewegen zijn hier belangrijke elementen. Een agrarische omgeving biedt daarbovenop de mogelijkheid om van het hoofd over te schakelen naar de handen. De beleving van de dieren, het zien groeien van ons voedsel en het contact met een boer (in) zijn aspecten die kunnen mee bijdragen in een herstelproces.

Project Boerenrustpunt
Met het project Boerenrustpunt willen we boeren ondernemers doen samenwerken met burn-out coaches om zo mensen met burn-out vooruit te helpen in hun herstelproces. Hiervoor gaan 6 boeren ondernemers samenwerken met 6 burn-out coaches. Op de boerderij wordt door hen samen een concrete plek ingericht: boerenrustpunt. Door de burn-out coach wordt een coaching traject uitgewerkt. Door de boeren ondernemer wordt een doe mee-formule ontwikkeld voor mensen met een burn-out.

Het project ontwikkelt werkmodellen om deze samenwerking te realiseren:

  • Gebruikersovereenkomst: De burn-out coach maakt (tegen betaling) gebruik van de locatie op de boerderij (boerenrustpunt) om een coaching traject ter plaatse aan te bieden.
  • Begeleiders overeenkomst: drie partijen (iemand met burn-out, boer(in) en coach/ arts/ psycholoog) sluiten een overeenkomst af om zo een juridisch (zorg)kader te scheppen. Prestatievergoeding voor de boer(in) die mensen met burn-out op hun bedrijf begeleiden in een doe-mee traject.

Boeren gezocht
Ben jij een ondernemende boer(in) die graag het persoonlijk contact aangaat met zorg behoevende mensen? Of ben je als zorgboer(in) actief en wil je gaan werken met mensen met burn-out? Is je onderneming gelegen in de gemeenten Ravels, Oud-Turnhout, Arendonk, Retie, Dessel, Mol en Balen? Maak dan je ambities kenbaar voor 8 april!

Informatie
Laura van Selm
projectcoördinator RURANT vzw
Tel. 014 85 27 07
E-mail: laura.vanselm@rurant.be