Politiebesluit Blauwalgen in Desselse kanalen

Gepubliceerd op maandag 29 juli 2019 9.37 u.
Blauwalgen in kanaal Bocholt-Herentals (traject Bocholt-Dessel), kanaal Dessel-Turnhout-Schoten tussen Dessel en Rijkevorsel en kanaal naar Beverlo: recreatie- en captatieverbod van kracht.

Door de warme en droge zomer zijn er geregeld blauwalgen aanwezig in de kanalen. Recente metingen, uitgevoerd door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), wijzen uit dat er ook op verschillende plaatsen in het kanaal Bocholt-Herentals (traject Bocholt-Dessel), haarden van blauwalgen aanwezig zijn. Omdat blauwalgen gezondheidsrisico's inhouden voor mens en dier, geldt er vanaf heden een recreatie- en captatieverbod.

Het besluit geldt voor het traject van Bocholt tot Dessel op het kanaal Bocholt-Herentals, kanaal Dessel-Turnhout-Schoten tussen Dessel en Rijkevorsel en het kanaal naar Beverlo.

Voor dit kanaal gelden volgende maatregelen:

  • een verbod om water te capteren, binnen een straal van 100 meter rond de blauwalgendrijflaag, voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee.
  • een verbod op elke vorm van zachte recreatie binnen een straal van 100 meter rond de blauwalgendrijflaag. Kajakken of kanovaren, vissen, waterski wakeboarden,... zijn er verboden. Pleziervaat is wel toegelaten. Zwemmen in kanalen is en blijft als steeds absoluut verboden.

Meer info
https://www.vmm.be/water/kwaliteit-waterlopen/blauwalgen