Open Dessel Dag - 17 maart 2019

Welkom op “Open Dessel Dag”

Op zondag 17 maart 2019 zet Lokaal Bestuur Dessel zijn deuren open!

Met de start van het nieuwe bestuur op 2 januari en de samensmelting van het gemeentebestuur en het OCMW-bestuur tot Lokaal Bestuur Dessel, is dit het ideale moment om onze diensten en ons aanbod kenbaar te maken.

Iedereen is welkom om tussen 13.30 en 17 uur een bezoekje te brengen aan administratief centrum “De Plaetse”, Sociaal Huis “De Pastorij”, het oud gemeentehuis, de gemeentelijke basisschool De Kangoeroe en kinderopvang “De Speelplaneet”. De kinderen zullen zich bij ons niet vervelen.

Om 16 uur sluit “Het Grote Oor” deze dag af met een optreden over “Het brein” en “maatschappelijke problemen” in gemeentelijke basisschool De Kangoeroe, terwijl je kan genieten van een lekker drankje in ons café.

Wat is er te doen?

In administratief centrum “De Plaetse” presenteren de afdelingen vrijetijd, grondgebiedzaken en burger en organisatie graag hun dienstverlening.

Op de benedenverdieping ben je welkom op ons gratis vrijetijdsfestival. Je krijgt bij de inkom meteen al een festivalbandje waarna je kan kennismaken met alle diensten die we aanbieden (sport, gezondheid, cultuur, jeugd, toerisme, bib,…). Inschrijven op onze activiteiten is mogelijk.

Je kan ook een lekkere smoothie proeven die je zelf kan maken op de Shake Racer. Of schrijf je al in voor ons sportkamp tijdens de Paasvakantie. Ga relaxen in onze chill zone waar je een drankje kan nuttigen en meer info kan vragen. Ook het onthaal zal open zijn, zodat je PMD-zakken, zwemtickets, wandel- en fietsroutes, enz. kan kopen.

Ook de bib zet haar deuren wagenwijd open. Als je nog geen lidkaart hebt, kan je een proefabonnement voor 3 maanden nemen. Je kan er ook rustig de krant of een tijdschrift lezen terwijl de kinderen in de verteltent naar een sprookje luisteren.

Maak kennis met de compostmobiel. Heb je interesse in thuiscomposteren en weet je niet hoe eraan te beginnen of zit je met een compostprobleem? De compostmobiel zorgt ervoor dat je met de nodige tips & tricks van thuiscomposteren een succes kan maken!

Horen lege plastic bakjes thuis in de PMD-zak? Moet je reclamefolders uit hun plastic folie halen? Hoeveel zwerfvuil haalt onze gemeente op? Ontdek het allemaal op onze sorteerstand, waar je op een actieve manier een antwoord krijgt op al je vragen.

Op de tweede verdieping vind je alle informatie over Lokaal Bestuur Dessel. Wie zijn de burgemeester en schepenen en wat doen ze? Wie zijn de raadsleden die in oktober verkozen werden? Wat is er veranderd sinds 1 januari 2019? Ontdek het allemaal in de raadzaal.

Wil jij je graag registreren als orgaandonor? Uitzonderlijk kan het ook deze zondag.

Zit jij graag eens achter het stuur van een strooiwagen? Of spreekt een grote bulldozer jou nog meer aan? Kom dan langs en ontdek op de parking van administratief centrum “Plaetse” ons gemeentelijk wagenpark!

Wil je beginnen met je stamboom of familiegeschiedenis? De leden van de Heemkundige Kring helpen je graag op weg. En misschien heb je thuis nog leuke oude Desselse foto’s? Kom met je fotodozen en -albums naar het oude gemeentehuis. Er zitten ongetwijfeld interessante foto’s tussen, die de Heemkundige Kring graag archiveert. Ze worden ingescand en daarna netjes teruggegeven. Misschien komen jouw foto’s dan in het volgende boek van de Heemkundige Kring: “750 jaar Dessel, in 1.000 foto’s”. Dat boek verschijnt in 2021. In afwachting daarvan lees je “Dessel, anno… | deel 2”. Nog maar pas verschenen en ook te koop tijdens de Open Dessel Dag.

Ook vzw Stora zet zijn deuren open voor jou! Leer het Lokaal Fonds kennen en kom alles te weten over de berging van laagradioactief afval en het toekomstige “Tabloo”.

Kom, beleef en ontdek tijdens een wandelparcours de diensten van het OCMW en proef enkele multiculturele lekkernijen in Sociaal Huis “De Pastorij”. We nemen jullie ook even terug mee in de tijd. Bij ons mag je aan het rad draaien en krijg je een antwoord op heel wat vragen. Ervaar voor heel even hoe het is om als rolstoelgebruiker een parcours af te leggen. Bezoekers van het Sociaal Huis maken deze zondag kans op leuke prijzen.

Voor de jongste Desselaars

Wil jij even in de spotlights staan? Droom jij van een echt sprookjeshuwelijk met je prins(es) op het witte paard? Zoek een vriendje of vriendinnetje en spring binnen in het oude gemeentehuis tussen 14 en 15 uur en tussen 15.30 en 16.30 uur. We toveren je in een mum van tijd om in een sprankelende bruid of stoere bruidegom. De burgemeester of schepen zal je huwelijk voltrekken. Als aandenken krijg je beiden een instax-foto van je huwelijk.

Droom jij er ook al van om 18 jaar oud te zijn en met de auto rond te toeren? Wel, je mag al beginnen oefenen. In gemeentelijke basisschool De Kangoeroe kan je je praktijkexamen afleggen. Geslaagd? Dan krijg je een bewijs mee en kan je in administratief centrum “De Plaetse” zelf je rijbewijs knutselen. Wel eerst even naar het vogeltje lachen in onze photoboot.

In de bibliotheek kunnen kinderen doorlopend plaatsnemen in de verteltent en even wegduiken in de wereld van fantasie.

Neem een kijkje in de naschoolse kinderopvang en experimenteer met open eindmateriaal of open spelmateriaal en maak kennis met Hop Up, een innovatief speelconcept voor plaatsen en ruimtes waar kinderen tussen 2,5 en 12 jaar spelen, leren en beleven. 

Afsluiter van formaat

Om 16 uur sluit “Het Grote Oor” de dag af in basisschool De Kangoeroe. Deze knotsgekke cabaretband zal ons meenemen in het thema “Het brein” en “maatschappelijke problemen”.

Breng ons zeker een bezoekje.