Nucleaire veiligheid

Hoogstwaarschijnlijk – en hopelijk – zal je het nooit nodig hebben, maar weet jij wat te doen bij een nucleair ongeval in onze gemeente? ‘Binnen blijven’, ‘ramen en deuren gesloten houden’, ‘niet telefoneren’ en ‘naar de radio luisteren’ zijn de belangrijkste richtlijnen. Het innemen van de jodiumtabletten moet enkel wanneer dit uitdrukkelijk wordt gemeld. Om de coördinatie van de hulpdiensten te verbeteren, nemen het gemeentebestuur, de politie en de brandweer regelmatig deel aan grootschalige nucleaire rampoefeningen.

Naast de frequente luidruchtige testen van de sirenes – die trouwens worden bestuurd door de Civiele Bescherming in Brasschaat – houden we regelmatig nucleaire rampoefeningen. Om de coördinatie tussen de hulpdiensten en de nucleaire rampenplannen te testen, wordt er dan gedaan alsof er zich een nucleaire ramp heeft voorgedaan in één van de installaties die zich op ons grondgebied bevinden. Doel van deze tests is door alles te simuleren (communicatie, coördinatie, samenwerking tussen de hulpdiensten, uitsturen meetploegen…) de rampenplannen uit te testen. 

De ‘reflexfase’

Moest er ooit een nucleaire gaswolk ontsnappen, dan treedt onmiddellijk een hele machinerie in werking. Zo snel mogelijk komen brandweer, politie, vertegenwoordigers van het bedrijf, het gemeentebestuur, de gouverneur, de Civiele Bescherming, de arrondissementscommissaris, … samen in het crisiscentrum in Dessel of Mol, afhankelijk van de windrichting. Hier worden de eerste maatregelen besproken. Dit is de zogeheten ‘reflexfase’. Zo zal er allereerst, afhankelijk van de windrichting, een bepaalde ‘risicozone van besmetting’ worden bepaald. Alle wegen van en naar deze zone zullen worden afgesloten. Onmiddellijk gaan er meetteams op pad om de situatie op het veld te evalueren. 

Uiteraard zullen de gekende sirenes zo snel mogelijk in werking worden gezet en krijg je via de radio (Vrt-nieuwsradio's: Donna, Studio Brussel, Radio 1, Klara, ...) te horen welke richtlijnen in welk gebied moeten worden opgevolgd. Dit zullen in de meeste gevallen de volgende zaken zijn: ‘binnen blijven én ramen en deuren gesloten houden’, ‘niet telefoneren’ en ‘de kinderen niet van school halen’. Ook laten we onmiddellijk weten of je al dan niet jodiumtabletten moet innemen. Dit heeft slechts in welbepaalde gevallen nut. Probeer zeker niet de hulpdiensten te contacteren: zij moeten alle energie richten op het bestrijden van de ramp, alle informatie wordt zo snel mogelijk meegedeeld via radio en televisie. 

Overname door Federaal crisisteam

Omdat een nucleaire ramp de gemeentegrenzen overschrijdt, zal in Brussel een federaal crisisteam onder leiding van de Minister van Binnenlandse Zaken de coördinatie zo snel mogelijk overnemen. Om de communicatie tussen het federale en lokale crisisteam vlot te laten verlopen, staan zij constant in verbinding met elkaar. 


Paraat

Door elk jaar een paar keer de procedures te testen, hopen het gemeentebestuur en de hulpdiensten klaar te staan voor wanneer het echt nodig is. Laten we hopen dat we de opgedane ervaring in de realiteit nooit zullen nodig hebben. 

Meer info: voor een handige brochure: zie website http://www.nucleairrisico.be/ of contacteer 02 500 20 51