In memoriam: oud-burgemeester en oud-voorzitter OCMW Marc Blancquaert

Gepubliceerd op donderdag 7 februari 2019 8.33 u.
Het gemeentebestuur van Dessel verneemt het overlijden van dokter Marc Blancquaert, oud-burgemeester en oud-voorzitter van het OCMW van Dessel.

Dokter Blancquaert werd geboren in 1932 in Dendermonde en belandde na zijn opleiding aan de Leuvense KUL in Dessel waar hij zijn dokterspraktijk uitbouwde. Eerst aan de Turnhoutsebaan, nadien aan de Kattenberg. Hij was eveneens werkzaam in de jeugdinstelling van Mol, in de volksmond het gesticht genoemd.

In zijn vrije tijd zette hij als voetballiefhebber zijn schouders onder Dessel Sport waarvan hij ook ere-voorzitter is. In zijn voorzittersperiode (1964-1978) leidde hij Dessel Sport van tweede provinciale naar derde klasse en bleef nadien al die tijd een waardig en aanwezig supporter.

Op vijftigjarige leeftijd zette dokter Blancquaert de stap naar de gemeentepolitiek waar hij kopman werd van de socialistische en liberale kartellijst d’82. Hij werd gemeenteraadslid in de oppositie om zes jaar later de burgemeesterssjerp te bemachtigen. Toen hij zes jaar later opnieuw in de oppositie belandde nam hij ontslag uit de gemeenteraad om zes jaar later terug te keren als voorzitter van het OCMW.

Dokter Blancquaert heeft een grote stempel gedrukt op Dessel. Als geëngageerde arts. Als sociaal bewogen man. Als politiek leider. Tijdens zijn bestuursperiode startte de gemeente met het belasten van de nucleaire opslag, werd de bouw van het administratief centrum gestart en zag de KMO-zone Stenehei het levenslicht. Als jong schepen had ik de eer met hem gedurende zes jaar te mogen samenwerken.

Aan zijn echtgenote Merlinda Drooghmans, zijn kinderen en kleinkinderen bieden wij onze oprechte deelneming en onze blijken van waardering aan.

Namens het gemeentebestuur
Kris Van Dijck
Burgemeester