Gemeentelijk zwerfkattenbeleid zoekt vrijwilligers

Gepubliceerd op dinsdag 18 februari 2020 10.11 u.
Een op vier gezinnen in Vlaanderen heeft een kat als huisdier, maar er zijn er nog te weinig gecastreerd of gesteriliseerd, waardoor er geregeld nestjes zijn met (on)gewenste kittens.

Als die geen opvang vinden of in het asiel terechtkomen, dan belanden ze vaak op straat en worden ze zwerfkatten. Soms komen ook volwassen katten op straat terecht, als ze plots niet meer in het gezin passen en aan hun lot worden overgelaten. Een kattin is al vruchtbaar als ze 5 maanden oud is. Ze kan per jaar tot 3 nestjes van telkens 3 tot 6 kittens krijgen. Een kattin en haar nakomelingen kunnen dus op 5 jaar tijd voor maar liefst 5.000 kittens zorgen. (bron: Dierenwelzijn Vlaanderen)

Een efficiënte aanpak van de zwerfkattenproblematiek is nodig voor het welzijn van de zwerfkatten, om overlast te bestrijden, voor de publieke gezondheid en voor de bescherming van de inheemse wilde dieren.

Daarom werd in 2015 binnen de gemeente Dessel gestart met een zwerfkattenbeleid. Enkele vrijwilligers zetten zich in en vingen 340 katten waarvan er 189 gesteriliseerd, 115 gecastreerd en 36 geëuthanaseerd werden (stand op 31/12/2019). 

Om het zwerfkattenbeleid verder te voeren en de populatie zwerfkatten onder controle te houden is Lokaal Bestuur Dessel op zoek naar extra vrijwilligers. Je krijgt een vangkooi ter beschikking waarmee je op locatie de zwerfkatten probeert te vangen waarna je de katten naar de dierenarts brengt voor castratie of sterilisatie. Nadien laat je de katten terug los in de omgeving waar ze gevangen zijn.

Heb je interesse in of vragen over het gemeentelijk zwerfkattenbeleid, neem dan zeker contact met de milieudienst op.

Meer info

Afdeling grondgebiedzaken - milieu
Hannekestraat 1
2480 Dessel
tel. 014 38 99 37
E-mail: milieu@dessel.be