Gemeente Dessel plaatst Octopuspalen

Gepubliceerd op vrijdag 13 september 2019 9.38 u.
Op vraag van de oudercomités van de 4 Desselse scholen en in samenwerking met de Voetgangersbeweging werkt de gemeente Dessel aan een Octopusplan. Zo willen ze de schoolomgevingen kindvriendelijk maken. Als eerste stap in de uitvoering van dit Octopusplan werden de Octopuspalen geplaatst.

Deze staan telkens aan de in- en uitgang van de schoolomgeving. Op deze manier worden de automobilisten aangemaand om hun rijgedrag aan te passen.

Octopusplan

Enkele jaren geleden werd er gestart met de eerste initiatieven rond het opstellen van een Octopusplan. Sinds begin dit jaar namen schepen van onderwijs Barbara Rommens en schepen van mobiliteit Herman Minnen het plan in handen. De adviezen van de Voetgangersbeweging werden terug gekoppeld naar de directies en enkele afgevaardigden van de ouderraden van de Desselse scholen én ze werden ook bezorgd aan het studiebureau dat zich zal buigen over het mobiliteitsplan van de hele gemeente Dessel.

Minder auto’s aan schoolpoort

Dessel telt 4 scholen voor kleuter- en lager onderwijs: GBS De Meikever, GBS Kangoeroe, VBS De Weg-Wijzer en GO! De Zevensprong. Over de onderwijsnetten heen heeft de gemeente Dessel er voor gezorgd dat aan elke school Octopuspalen werden geplaatst. “Het plaatsen van deze palen is nog maar een eerste stap. We willen voor heel Dessel een mobiliteitsplan maken waarin ook de schoolomgevingen grondig bekeken worden. Samen met een studiebureau gaan we bekijken welke verkeerskundige ingrepen we kunnen doen om voor nog meer veiligheid te zorgen,” zegt Herman Minnen, schepen van mobiliteit en openbare werken. “Maar ook de ouders zelf kunnen ons hierbij helpen. Door zoveel mogelijk te voet of met de fiets te komen, vermijden we veel auto’s aan de schoolpoort. Kom je toch met de auto, parkeer hem dan op een parking in de buurt en wandel met je kind enkele minuten tot aan de poort. Hoe minder auto’s voorbij de schoolpoort rijden, hoe beter,” besluit Barbara Rommens, schepen van onderwijs.

Inhuldiging

"Deze zomer werden de palen aan de Desselse scholen geplaatst. Om de plaatsing van de palen in de kijker te zetten, organiseerden we een fotoactie op Facebook. De Desselse schoolkinderen werden uitgedaagd om een leuke foto aan een paal in de buurt van hun school te nemen. Deze konden ze via Facebook aan de gemeente Dessel versturen." zegt Barbara Rommens. Uit de inzendingen werd op 13 september 2019 een winnaar gekozen.

Diezelfde dag werden de palen symbolisch ingehuldigd via het doorknippen van een lintje aan één van de Octopuspalen aan GBS De Kangoeroe. Tegelijkertijd kreeg de winnaar van deze actie, Lewis Soeffers, zijn prijs overhandigd.