Exit-strategie gekend: langzaamaan versoepeling van coronamaatregelen

Gepubliceerd op zaterdag 25 april 2020 9.07 u.
De Nationale Veiligheidsraad maakte vrijdag 24 april hun exit-strategie bekend. De strategie gebeurt in verschillende fasen en kan ieder moment bijgestuurd worden na monitoring. De monitoring zal gebeuren op basis van het aantal positieve testen, ziekenhuisopnames en overlijdens.

Regels blijven van kracht

Het is belangrijk te benadrukken dat bepaalde regels van kracht blijven, ongeacht de afbouwfase waarin we ons bevinden.

Regels als:
- Het beperken van contactentussen mensen.
- Het respecteren van veilige afstanden.
- Goede hygiënische reflexen, ook wel "barrièregebaren" genoemd.

We lijsten de verschillende fasen op:

Fase 0: tot en met 3 mei 2020

De bestaande coronamaatregelen blijven behouden tot en met zondag 3 mei. Dit betekent geen niet-essentiële verplaatsingen, geen samenscholingen en strikte regels voor lichaamsbeweging in de buitenlucht. De politie blijft bevoegd om de regels te handhaven en overtredingen te beboeten.

Fase 1a: vanaf 4 mei 2020

Alle ondernemingen, ook die uit niet-essentiële sectoren, kunnen terug openen, als de social distance kan gegarandeerd worden. Telewerken blijft wel de norm. Ook stoffen- en garenwinkels mogen hun deuren openen, zodat zij materiaal kunnen aanleveren voor het maken van mondmaskers.

Sporten in openlucht met twee personen is toegelaten, op voorwaarde dat er geen fysiek contact is.

Bij het gebruik van het openbaar vervoer wordt het dragen van een mondmasker verplicht vanaf 12 jaar, omdat daar de social distance niet kan gegarandeerd worden. Er wordt wel gevraagd om zoveel mogelijk eigen vervoer te gebruiken, zodat de plaatsen in het openbaar vervoer kunnen gaan naar zij die het echt nodig hebben.

Er wordt een geleidelijke en veilige uitbreiding uitgewerkt voor de algemene en gespecialiseerde gezondheidszorg, zodat er terug naar een normale werking kan gegaan worden. Voor dringende zaken kan men nu ook terecht in de ziekenhuizen.

Fase 1b: vanaf 11 mei 2020

Alle winkels kunnen terug hun deuren openen, mits strikte voorwaarden, waaronder social distance. Drukte in winkels moet ten alle tijden vermeden worden.

Fase 2: vanaf 18 mei 2020

De mogelijkheid van privébijeenkomsten thuis wordt bestudeerd.

Fysieke en sportieve activiteiten kunnen worden uitgebreid naar meer dan twee personen (na evaluatie).

Eéndagsexcursies in het binnenland kunnen overwogen worden. Hetzelfde geldt voor tweede verblijven.

De heropening van musea wordt overwogen, onder voorwaarden.

Er wordt bekeken of en onder welke voorwaarden contactberoepen, waaronder kappers, hun activiteiten kunnen hernemen.

Er wordt onderzocht of huwelijken en begrafenissen in iets groter gezelschap kunnen plaatsvinden.

Fase 3: vanaf 8 juni 2020

Als de eerdere fases in de versoepeling zonder problemen verlopen, als er geen opflakkeringen van het virus komen, dan kan er mogelijk een geleidelijke opening van restaurants en later ook café’s komen.

Over de jeugdbewegingskampen en zomerstages zal er eind mei een beslissing genomen worden, net zoals over de meerdaagse reizen in binnen- en buitenland.

Ook zal er bekeken worden of de toeristische attracties zoals pretparken, dierentuinen, enz. hun deuren terug mogen openen.

Er moet ook nog een beslissing genomen worden over kleinere openluchtevenementen.

Onderwijs

De scholen openen terug op 18 mei 2020, met een proefdag op 15 mei.

Er zal lesgegeven worden in kleinere groepen (max. 10 leerlingen per klas). De afstudeerjaren en het 1ste en 2de leerjaar zijn de meest cruciale leerjaren. Zij zullen dan ook als eerste opgestart worden. Ook praktijkgerichte richtingen zullen opgestart worden. Leerlingen boven de 12 jaar en leerkrachten moeten verplicht een mondmasker dragen.

Er zal steeds opvang voorzien worden voor die kinderen waarvan de ouders moeten gaan werken.

Aanvullende beslissingen

Eerder besliste de Nationale Veiligheidsraad dat er tot en met 31 augustus 2020 geen massa-evenementen mogen plaatsvinden.

De mond en de neus bedekken

Het bedekken van mond en neus is belangrijk tijdens de afbouw. Dat kan met een zogenaamd comfortmasker of een alternatief beschermingsmiddel zoals een sjaal, buff of een bandana.

Dat wordt:

- aanbevolen in de openbare ruimte
- verplicht op het openbaar vervoer voor gebruikers van 12 jaar en ouder.

Deze maatregel treedt in werking vanaf 4 mei. Op zich biedt een masker geen afdoende bescherming, het moet bekeken worden binnen het bredere gebruik van mondmaskers, hygiënemaatregelen en fysieke afstand.

De Federale overheid heeft beslist dat elke burger vanaf 12 jaar minstens één mondmasker, twee filters en een gebruiksaanwijzing om zelf een mondmasker te maken ontvangt. Hoe dit praktisch georganiseerd wordt, zal nog volgen.

Wat betekent deze exit-strategie voor onze gemeente?

In de loop van volgende week zullen wij communiceren welke impact deze strategie heeft voor onze dienstverlening en gebouwen. Het noodplanningsteam zal dit vanaf maandag verder vertalen naar onze eigen gemeente.

Meer info

Alle lokale info vind je op www.dessel.be/corona
Voor de federale richtlijnen surf je naar www.info-coronavirus.be/nl/