Evenementen: wat is er veranderd sinds 1 januari 2020?

Gepubliceerd op maandag 27 januari 2020 10.10 u.
Bij de organisatie van evenementen zijn er sinds dit jaar enkele zaken gewijzigd. Zo zijn herbruikbare bekers verplicht en is er voortaan één licentie voor muziekgebruik.

Herbruikbare bekers verplicht

Vanaf 2020 is het op alle evenementen, van schoolfeesten tot grote festivals, verboden om drank te serveren in wegwerpbekertjes, blikjes of petflesjes. Alles moet geserveerd worden in herbruikbare bekers of glazen. Kies je er als organisator voor om wegwerpbekers aan te bieden, dan moet je die voor 90% (vanaf 2022 voor 95%) opnieuw inzamelen.

Verenigingen en organisatoren van evenementen kunnen binnenkort bij het Kempens maatwerkbedrijf “De Sprong” terecht voor het huren en wassen van herbruikbare bekers. Zij starten hiervoor een nieuw project op, samen met IOK Afvalbeheer. “De Sprong” biedt bekers aan in duurzaam plastic in verschillende formaten. Zowel kleine als grotere evenementen kunnen bij hen terecht. De bekers kunnen afgehaald worden op vijf verschillende locaties in de Kempen. De afwas van de bekers is steeds in de huurprijs inbegrepen. De bekers moeten enkel gespoeld terug binnen gebracht worden.

Informeer ook zeker bij je plaatselijke drankenleverancier. Mogelijk kunnen zij ook herbruikbare bekers leveren.

Meer info
www.ovam.be/nieuwe-wetgeving-cateringmateriaal
www.desprongvzw.be/recyclage/backcup

Één licentie voor muziekgebruik

Sinds 1 januari regel je het gebruik van muziek op je evenement via Unisono: een platform dat Sabam, PlayRight en SIMIM samen oprichten. Via een licentieaanvraag op een centrale plaats en met slechts één betaling regel je zowel Sabam als de Billijke vergoeding.

Sabam, PlayRight en SIMIM investeren samen in de oprichting van Unisono, met als doel administratieve vereenvoudiging, meer transparantie en een efficiëntere dienstverlening. Door de betaling van één factuur vergoed je alle betrokken auteurs, componisten, uitgevers, uitvoerende kunstenaars en producenten.

Verder biedt Unisono een handige tarievensimulator, je kan de status van je dossier(s) in real-time opvolgen en je hebt een zicht op de verdeling van de vergoeding naar de verschillende partijen. Geen verwarring meer: via Unisono voldoe je met één licentie aan alle verplichtingen.

Meer info
www.unisono.be