Fietsroute "CulTour"

CulTour is een culturele en culinaire fietstocht.

De route vertrekt en eindigt op de markt in Dessel-Centrum. Een gratis brochure met kaart is verkrijgbaar bij de dienst toerisme, de Sas4-Toren en de deelnemende horacazaken.

Dessel is vele pleintjes rijk, elk met een eigen verhaal, elk met een eigen naam. Heel wat van deze pleintjes werden onder handen genomen door het gemeentebestuur om ze te verfraaien en in een nieuw kleedje te stoppen. Het idee groeide dan ook om deze pleintjes te voorzien van een openluchtkunstwerk, liefst van eigen bodem of uit de streek. Zo werd de werkgroep “pleintjes met een verhaal” in het leven geroepen. Dat er in Dessel vele kunstenaars zijn, is ondertussen wel gebleken. De werkgroep is gestart met tien personen, maar ondertussen is dit verder uitgebloeid tot een mooie groep van vijftien personen, ieder met zijn eigen talent.

Uit een samenwerking tussen de plaatselijke horeca en deze werkgroep is CulTour ontstaan. Een mooie route van 26 kilometer langsheen de vele kunstwerken en toeristische bezienswaardigheden die Dessel rijk is. Wie onderweg nood heeft aan een drankje of een hapje, kan kiezen uit een ruim aanbod: authentiek schipperscafé, brasseries en toprestaurants. Op de route is er voor ieder wat wils.

De route is te volgen door gegraveerde spijkers in het fietspad.

 

Als de nacht over Dessel drijft

Spiegelt de maan zich in de schimmige vijvers

en kanalen sluipen als zwarte aderen

door het slapende land.

De bossen worden eenzaam en

verdwijnen als torenhoge paddenstoelen in het donker.

 

Het dorp ontwaakt.

De ochtend braakt pasgeboren geuren

over het openbrekend land

van water, bossen, akkers en weiden.

De wind neemt de nevel mee

en blaast zijn liefdeslied

doorheen de trillende bomen

terwijl de zon de aarde zont

en alle kleuren openbloeien.

 

De dag is daar,

adembenemend

 

 jp melis