Corona update: Wat verandert er vanaf maandag 18 mei?

Gepubliceerd op donderdag 14 mei 2020 10.15 u.
De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdag 13 mei over het verdere verloop van de exitstrategie.

De nieuwe versoepelingen gelden steeds in combinatie met het handhaven van de sociale afstand van 1,5 meter, de hygiënerichtlijnen en telewerk als algemene norm. Ook het verbod op samenscholing en samenkomsten in openbare ruimte is nog steeds van kracht. De ‘regel van 4’ en de toelating om te mogen wandelen, fietsen of sporten in openlucht met twee andere vaste personen blijven behouden.

We zetten alles op een rij.

 • In deze fase gaat het vooral over de geleidelijke heropstart van de lessen voor bepaalde leerlingen in het basis- en secundair onderwijs onder strikte organisatorische voorwaarden. De kleuterscholen blijven in dit stadium gesloten en het hoger onderwijs heeft het einde van het academiejaar al georganiseerd samen met de gemeenschapsoverheden.
 • Markten mogen opnieuw georganiseerd worden. In Dessel organiseren we de eerste markt op donderdag 28 mei 2020. De markt zal doorgaan in Witgoor omdat we daar een optimaal veilige omgeving kunnen creëren voor marktkramers en bezoekers. Het dragen van een mondmasker is verplicht voor marktkramers en sterk aanbevolen voor bezoekers.
 • Contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten mogen onder strikte voorwaarden opnieuw open op 18 mei. Ze moeten werken op afspraak, een mondmasker of mondneusbescherming dragen (personeel en klanten) en de veiligheidsafstand tussen de klanten respecteren. 
 • Reguliere sporttrainingen en -lessen in de buitenlucht en in clubverband mogen hervat worden, als ze de veiligheidsafstand respecteren en er een coach aanwezig is. De groepen mogen niet groter zijn dan 20 personen en sportclubs mogen alleen heropenen op voorwaarde dat alle maatregelen worden genomen om de veiligheid van de sporters te waarborgen.
 • Het maximumaantal aanwezigen voor huwelijksplechtigheden en begrafenissen wordt verhoogd naar 30 personen op voorwaarde dat de sociale afstand kan gegarandeerd worden. Het is echter niet toegestaan om na de plechtigheid een receptie of koffietafel te organiseren.
 • Heropening van musea en historische bezienswaardigheden. De voorwaarde is dat er een online of telefonisch ticketingsysteem opgezet wordt en de nodige maatregelen genomen worden om te vermijden dat het te druk wordt. 
 • Tot slot zijn er nog een aantal andere beslissingen genomen met betrekking tot sport en vrije tijd. Trekpleisters in de natuur, zoals dierenparken, zullen ook weer open mogen gaan, op voorwaarde dat ze een online of telefonisch ticketingsysteem invoeren om de toegang voor het publiek te beperken, een circulatieplan opstellen en dat cafetaria's en restaurants gesloten blijven, net als attracties en speeltuinen.


Wat mag (nog) niet?


Voor een aantal zaken moeten we nog even geduld hebben. Hierover wordt later beslist.

 • Alle activiteiten en evenementen (cultureel, sportief, toeristisch, recreatief,…) blijven al zeker verboden tot en met 30 juni.
 • Cafés, bars, restaurants en overige feest-, recreatieve, culturele en toeristische plaatsen blijven nog gesloten.
 • Tweede verblijven of vakantiewoningen mogen nog niet bezocht worden.
 • Of en onder welke voorwaarden de zomerkampen (van jeugdverenigingen en andere organisatoren) mogen plaatsvinden, is niet beslist.


De volgende stap in het afbouwplan zal niet vóór 8 juni plaatsvinden

En na fase 3 zullen er nog meer fases volgen. Er zijn veel activiteiten die weer opstarten en dat heeft een impact op de contacten tussen mensen. Het is de bedoeling om mensen gespreid in de tijd hun gewoontes weer te laten opnemen, om dat zo veilig mogelijk te kunnen doen.