Code rood: kampvuur-, rook- en vuurverbod in alle bossen, natuur- en heideterreinen

Gepubliceerd op vrijdag 6 juli 2018 8.05 u.
Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft afgelopen zondag de brandwaarschuwingsindex voor het volledige grondgebied van de provincie Antwerpen opgetrokken naar code rood. Op dit moment is het einde van deze warme en droge periode nog niet in zicht.

Als reactie op deze uitzonderlijke droogte heeft de gouverneur, na overleg met ANB, de vertegenwoordigers van de hulpverleningszones van de brandweer en andere partners in het veiligheidsbeleid, beslist om vandaag een politiebesluit uit te vaardigen dat een verbod oplegt voor kampvuren op het volledige grondgebied, en een rook- en vuurverbod in natuurgebieden.

Rook- en vuurverbod door burgemeesterbesluit
Eerder vaardigde Burgemeester Kris Van Dijck, op advies van Brandweer zone Kempen, ook al een burgemeesterbesluit uit voor een rook- en vuurverbod in bossen, natuur- en heidegebieden. Dit door de aanhoudende droogte, gecombineerd met hoge temperaturen en het mogelijke brandgevaar. Ook dit burgemeesterbesluit is nog steeds van kracht.

We vragen alle burgers attent te zijn voor eventuele vuurhaarden. Bezoekers van bossen, heide en natuurgebieden en eigenaren van terreinen die met brandbare gewassen begroeid zijn, willen we nadrukkelijk wijzen op de dreigende gevaren. Let erop dat je geen brandende of smeulende voorwerpen laat vallen, wegwerpt of laat liggen.

Neem, bij vaststelling van een mogelijke vuurhaard, zo snel mogelijk contact op met de brandweer via het algemeen noodnummer 112.

Meer info: afdeling Burger & Organisatie, 014 38 99 30, interne.zaken@dessel.be