Bouw van Dessels bezoekerscentrum van start

Gepubliceerd op maandag 29 oktober 2018 8.52 u.
Eind dit jaar gaat in Dessel de bouw van het bezoekerscentrum Tabloo van start. Tabloo wordt een belevenis voor jong en oud rond radioactiviteit en radioactief afval. Het markante gebouw zal onder meer een interactieve expo, een auditorium en polyvalente ruimtes herbergen.

De Kempense aannemer Van Roey haalde de opdracht voor de bouw binnen. Tabloo zal in 2022 de deuren officieel openen.

De bouw van Tabloo kadert in het oppervlaktebergingsproject dat NIRAS, de Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen, uitwerkt in samenspraak met de partnerschappen STORA (Dessel) en MONA (Mol). De lokale bevolking koppelde een aantal voorwaarden aan de oppervlaktebergingsinstallatie voor laag- en middelactief kortlevend afval die op haar grondgebied komt te staan. Het bezoekerscentrum is er daar één van. Naast een boeiende expo zal het centrum ook diverse faciliteiten huisvesten, zoals een auditorium, polyvalente ruimtes en een horecagelegenheid. Het landschapspark dat rond Tabloo wordt aangelegd, moet het bezoekerscentrum helpen uitgroeien tot een toeristische trekpleister.

Interactieve expo
Marc Demarche, directeur-generaal van NIRAS: “Een uitstapje naar Tabloo zal een fijne belevenis zijn voor jong en oud. Bezoekers zullen er alles leren over radioactiviteit en het beheer van radioactief afval, op een laagdrempelige en verrassende manier. De expo koppelt de nieuwste multimediale technieken aan boeiende verhalen, interactiviteit en spelelementen. Via de audiogids kunnen bezoekers hun eigen parcours kiezen. Scholen, bollebozen en families zullen er elk op hun tempo kennismaken met radioactiviteit, de toepassingen ervan en het beheer van het afval dat erbij komt kijken.”

Tabloo zal ook in het oog springen vanwege de bijzondere architectuur: een betonnen structuur van 15 meter hoog in de vorm van een tafel met daaronder een constructie in houtskeletbouw. Het ontwerp is van de hand van de Antwerpse architectenbureaus Bovenbouw en ONO architectuur. “De structuur staat symbool voor de nauwe dialoog en het co-design tussen NIRAS en de partnerschappen in het oppervlaktebergingsproject. Die symboliek komt ook terug in de naam van het centrum. Met Tabloo – wat Esperanto is voor ‘tafel’ - wil NIRAS nóg meer mensen rond de tafel krijgen.”

Lokale aannemer
Na jaren van voorbereiding, zal Tabloo binnenkort ook op het terrein zichtbaar worden. Onlangs wees de raad van bestuur van NIRAS de bouw van het bezoekerscentrum en het landschapspark toe aan bouwbedrijf Van Roey. “Van Roey is een vaste waarde in de Kempen, en zal tijdens de bouw van Tabloo een beroep doen op plaatselijke dochterondernemingen en onderaannemers. Dat Van Roey een Kempens bouwbedrijf is, is uiteraard mooi meegenomen voor de werkgelegenheid in de streek.” Ook de inrichting van de permanente expo werd eind september gegund. Bruns, een wereldwijde specialist in tentoonstellingen, zal die voor haar rekening nemen. Bruns is een Nederlandse onderneming, maar haar hoofdzetel ligt op slechts 25 kilometer van Tabloo.

Opening in 2022
Nieuwsgierige bezoekers zullen wel nog even geduld moeten hebben. In de loop van 2021 zullen de aannemers klaar zijn met de werkzaamheden. Na interne testen en opstart van het geheel, zal Tabloo begin 2022 de deuren openen voor publiek.