Opendeurdag oppervlakteberging radioactief afval

In Dessel zal over enkele jaren radioactief afval definitief geborgen worden. De eerste onderdelen van het project staan vandaag al in de steigers. Op zondag 29 september nodigen NIRAS, STORA en MONA iedereen uit voor een bezoek aan de werven op de toekomstige oppervlaktebergingssite. Maak een unieke wandeling (5 km) door installaties waar radioactief afval verpakt zal worden, en werp een ...
In Dessel zal over enkele jaren radioactief afval definitief geborgen worden. De eerste onderdelen van het project staan vandaag al in de steigers. Op zondag 29 september nodigen NIRAS, STORA en MONA iedereen uit voor een bezoek aan de werven op de toekomstige oppervlaktebergingssite. Maak een unieke wandeling (5 km) door installaties waar radioactief afval verpakt zal worden, en werp een eerste blik op het toekomstige bezoekerscentrum Tabloo. Randanimatie, een kunsttentoonstelling, een zoektocht voor kinderen en optredens van lokale verenigingen maken van de opendeurdag een fijne belevenis voor jong en oud.

Wandel langs de werven

Bezoekers krijgen tijdens de opendeurdag de kans om vier bouwwerven te bezoeken: het toegangsgebouw tot de site, de installatie waar radioactief afval verpakt zal worden in betonnen kisten, de fabriek die de betonnen kisten zal produceren en het bezoekerscentrum Tabloo. Ook het terrein waar op termijn de bergingsmodules zullen komen – het hart van de oppervlaktebergingssite – wordt opengesteld voor het publiek.

Een wandeling van zo'n 5 kilometer lang vertrekt en eindigt aan de Kastelsedijk in Dessel, op het terrein van Tabloo. Wie de wandeling graag inkort, kan een deel van het traject afleggen met een treintje. Straatartiesten, lokale verenigingen en een herder met zijn kudde schapen zorgen voor een geanimeerde tocht. Ook aan de jongsten onder ons is gedacht: zij kunnen zich tijdens de wandeling uitleven in een uitdagende zoektocht.

Onderweg wacht nog een leuke extra voor de cultuurliefhebber: enkele kunstenaars stellen er werk tentoon rond het thema tijd.

De opendeurdag afsluiten kan met een bezoek aan een van de infostands. Maak kennis met de 3xG gezondheidsstudie, het Lokaal Fonds en de partnerschappen STORA en MONA – die de lokale gemeenschappen een stem geven in het project.

Opgelet: de werven sluiten hun deuren om 17 uur. De laatste wandelaars vertrekken daarom best voor 15.30 uur. Wie de werven wil bezoeken, voorziet best stevig schoeisel.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Evenementen gemeente Dessel

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Festivalsite Graspop

Organisatie

NIRAS

Zoek meer over